Biverkningar av Tamoxifen

Hej
Inatt har det snöat här i mina trakter. Ser det på snöplättarna på gräsmattan. 2 plusgrader och gråmulet.

Den 1 augusti började jag med en annan sorts östrogendämpande medicin. Bytte till Tamoxifen. Innan fick jag ordinerat Letrozol och de gav förfärliga biverkningar. Här finns det inlägget: https://wordpress.com/post/annabloggar.com/3162

Nu är det andra biverkningar och sätter sig inte på psyket som de andra gjorde.

En av tio, en av hundra men inte sällsynt
Biverkningarna:
Mycket vanliga (förekommer hos fler än 1 av 10 användare):
Blodvallningar, vätskeansamling, menstruationsliknande blödning, vaginalflytning, illamående, hudutslag, trötthet.
Jag har alla dessa utom illamående.

Vanliga (förekommer hos fler än 1 av 100 användare):
Huvudvärk, yrsel, onormala känselförnimmelser (t.ex. förändring av hur saker smakar samt stickande/pirrande känsla i huden), blodbrist, blodpropp (även i små blodkärl), kräkningar, diarré, förstoppning, håravfall, underlivsklåda, förändringar i livmoderslemhinnan, försämrad blodtillförsel till hjärnan, kramp i benen, förhöjda levervärden, förhöjda halter av fett i blodet, överkänslighetsreaktioner, syn- och ögonförändringar, onormalt hög fettinlagring i levern, muskelvärk.

Av dessa känner jag av känselförnimmelser så som stickande och små ryckningar i huden. I en tå eller finger., underlivsklåda, förändringar i livmoderhalsslemhinnan, kramp i benen.

Mindre vanliga (förekommer hos färre än 1 av 100 användare):
Cancer i livmoderslemhinnan, muskelknutor i livmodern, ökad blödningsrisk på grund av minskat antal blodplättar, minskat antal vita blodkroppar, inflammation i bukspottkörteln (smärta eller ömhet i övre delen av buken), nässelutslag, leverförtvining, inflammation i lungorna med andfåddhet och hosta, förhöjda kalciumvärden i blodet.

Av dessa har jag (vad jag vet): nässelutslag. Inte mycket just nu men dock. Huden i ansiktet känslig emellanåt och ”nässelutslagen” är sköra och brister = det börjar blöda.

Sällsynta (förekommer hos färre än 1 av 1000 användare):
Övergående svullnad av äggstockarna, livmodercancer, äggstockscystor,polyper i slidan, obehag och/eller inflammationsliknande besvär i tumörområdet, hud- och slemhinneförändringar (ibland allvarliga), kärlinflammation, minskat antal vita blodkroppar, gallstopp, leverinflammation, levercellskada, leversvikt, levercelldöd.Endometrios som kan ge smärta i magen och menstruationsliknande blödning. Synnervssjukdom och synnervsinflammation (som i fåtal fall lett till blindhet). Svullnad av ansikte, läppar, tunga eller svalg, ibland med andnöd eller sväljsvårigheter .

Som väl är, har jag inte något av dessa vad jag vet.

Besvärligast just nu
De biverkningar som är jobbigast nu är problemet med underlivet, som är kontinuerligt. Det svider, känns torrt, svider ibland när jag ska torka mig där efter dusch eller toalettbesök. Ömmar emellanåt när jag tvättar / sköljer underlivet. Jag använder bara kranvatten och aldrig någon form av rengöringsprodukt.

Biverkningar som inte nämns i FASS vad jag kunnat utläsa

Viktökning.
Har läst i annat sammanhang att pillerna ger viktökning, men det står inget om det i FASS? Konstigt. Jag kommer inte i mina kläder och fått köpa nya. Massor med kläder. Det är riktigt frustrerande att inte komma i mina kläder. Min släkting som gått igenom just detta som jag gör nu, sa till mig att så snart hon slutade med den här medicinen så försvann övervikten och kroppsformen återställdes till sin vanliga. Får hoppas det blir så……. om fem eviga år.


Svullnad
Kroppen svullnar emellanåt. Ibland kan jag nästan sitta och känna hur det sväller. Vill jag ha på mig mina svarta skinnstövlar så måste det planeras in från det att jag stiger upp på morgonen. På med stödstrumpor och inte sitta stilla för länge, för att lyckas få igen blixtlåsen som sitter baktill på mina stövlar.

Periodvis känner jag av trötthet. Det kan bero på flera olika saker men hur som helst kan jag bli utmattad och trött utan anledning. Inte ”efter gymet trött” utan snarare ”utan anledning trött”. Sedan är det kontigheter i mitt huvud. Så har jag känt det sedan jag började med cellgiftbehandlingen. Koncentrationssvårigheter, tappar ord och allmänt disträ. Detta har nog snarare med hela grejen att göra. Mycket tankar i huvudet.

Har haft några dagar och känt mig orkeslös, likgiltig. Idag är en sådan dag. Jag började skriva detta inlägg klockan 9 i morse. Sen gjort ett uppehåll och hälsade på mamma med äppelkaka. Nyss kommit hem och skriver det här sista. Klockan är 14.30 och var tog den här dagen vägen?

Har ingen lust till någonting idag. Orkar inte ens ta reda på varför det är så brett mellan raderna i detta inlägg. Så har det inte sett ut innan.
Har ingen inspiration fast jag har massor med polymerlera och grejer till att måla tavlor med mera.  Ska kolla youtube för att få lite inspiration.

Må gott
Anna

 

Författare: AnnaBloggar.com

Jag tar ut glädje i förskott. Det enda som kan hända är att jag varit glad i onödan.

12 reaktioner till “Biverkningar av Tamoxifen”

 1. Jag har läst en del om den där likgiltigheten som kvinnor som äter Tamoxifen upplever, som om inget spelar någon roll. Det är serotoninet i hjärnan som fuckar upp. En del blir hjälpta av SSRI preparat ”lyckopiller” som återställer serotoninhalten.
  Det är den biverkning jag är mest rädd för. Mer rädd för den än för själva cancern. SSRI preparat är mitt stora hatobjekt och det skulle vara så nedslående att behöva ta såna.
  Min onkolog sa att jag troligtvis borde ta tabletterna i tio år och man kan ju inte gå omkring och må dåligt i tio år för vad är då livet värt?
  Jag minns att det stod att man inte går upp av hormonspiral heller. Tjena… sju kilo på knappa två månader…
  Hoppas att det löser sig för dig. Jag följer intresserad med eftersom jag ligger lite efter dig i behandlingen.

  Gilla

  1. Likgiltighet. Ja precis så är det. Likgiltig till väldigt mycket. Och nej tack. Några lyckopiller vill jag inte befatta mig med. Jag ogillar all slags medicin och piller. Det ska gå jäkligt långt innan jag får för mig att ta en Ipren eller liknande.
   Jag lider med dig ifall du behöver ta Tamoxifen i 10 år. Fem år tycker jag är en evighet med de effekter jag märkt. Och sen tror jag att vissa biverkningar kommer i omgångar under åren. Att man får fler än man har nu. Känns inte så kul just nu. Det går inte att ha ordentlig sex och det är en riktigt jobbig bit det också. Jag förstår de som slutar ta de här pillrena. Jag kan tänka mig att de kan orsaka skilsmässa och separationer.
   Allt ska väl lösa sig på ett bra sätt får vi hoppas.

   Gilla

   1. Jag lever ju ensam så jag har ännu inte sett vilka effekter behandlingen/biverkningar har på mitt liv som kvinna. Däremot kan jag känna att män inte alls intresserar mig. Den typen av lust är borta. Och om tabletterna gör det värre så lär jag ju leva ensam länge till. I vanliga fall tar man ju östrogen för att motverka många av de biverkningarna (rent fysiska som uppstår i underlivet i klimakteriet) men hur gör man när lusten försvunnit och inget känns roligt eller intressant? Det står det inte så mycket om.
    Hoppas verkligen att den biten löser sig för dig.

    Gilla

   2. Jag förstår du också har det jobbigt med detta här. Var och en på sitt vis. Min sambo och jag träffades för knappt två år sedan och var mitt upp i att flytta ihop när jag blev sjuk. Han är betydligt många år yngre än mig och borde inte behöva ha det så här. Ska verkligen försöka se till att få allt att funka. På ett eller annat sätt.

    Gilla

   3. Ja precis. Så har det känts. Bästa åldern. Njuta och verkligen leva och så händer den här skiten. Det SKA inte vara slut nu. Jag ska ringa sjuksystrarna och höra vad de har att säga. Vill helst slippa mer läkemedel.

    Gillad av 1 person

 2. Hej!

  Jag är inne på mitt 6:e år med tamoxifen. Kämpar för att nå de 10 åren som är målet. Har kört 2 omgångar med ett ssri och ett snri. Blev så illa tvungen för det var tydligen inte nyttigt för kroppen att inte ha nån rem-sömn alls i två år.. vilket då ledde till en riktig krasch. Idag är jag glad att de finns om jag behöver men mest glad är jag över propavan!
  Likgiltig, kraftig viktökning (både vätska o fett), svårt att fokusera och koncentrera mig, helt slut efter en arbetsdag, tappar ord, sexlust noll på dessa 6.5 år, å ett humör som åker berg o dalbana. Men jävlar den som ger sig 😉 Kör hårt!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Lina. Kära nån vad tråkig situation du har. Sååå ledsamt att veta att du har det så där.
   Kämpa på! Du har passerat halva tiden.
   Imponerad att du inte avbrutit behandlingen som jag hört att många gör som har det så där jobbigt. Fattar inte hur de vågar avbryta.
   Vi hjälps åt att stötta varandra så känns det nog bättre.
   Heja dig! 🌸

   Gilla

   1. Det är jobbigast med orken och vikten..vilket så klart hänger ihop.
    Men det ska gå! Som sagt, alternativet finns ju inte på världskartan.
    Hur länge har du kvar?

    Gilla

   2. Jag förstör du har det tufft med de besvär du har. Jag har drygt 4 år kvar. Ska ta Tamoxifen i 5 år totalt. Jag tycker jag mår bra förutom de där kramperna i ben fötter vader och ibland låren. Nästan varje kväll. Käkar Magnesium+Kalcium för att bli av med besvären. Hoppas det kommer hjälpa .
    Mina slemhinnor i underlivet har blivit mer normala sedan jag började äta Membrasin havtornskapslar. Är så tacksam att det blivit mycket bättre.

    Gilla

 3. Hej , håller med er alla om Häxbrygden Tamoxifen , vidriga tablett som förstör livet . Har ätit 4 helvetes år har 6 år kvar … om överlever …. jag har nästan alla biverkningar också. Jag är 52 år , känns som livet tog slut vid 48 när cancern upptäcktes. Jag var inte klar med mitt liv och samliv , men allt tog slut när Tamoxifen kom in i ”vårat liv” min man ser mig inte längre…/. Mastektomikärring enpattad och ful

  Gilla

  1. Å nej! Usch så förfärligt du har det. Jag lider med dig. Det är så jäkla orättvist att det ska behöva vara så. Att hela ens liv typ raseras och totalt MOT vår vilja ! Hoppas man kan forska fram mediciner som inte har alla dessa förbannade biverkningar.

   Jag hoppas vi alla i helvetes Tamoxifen —branschen kan stötta varandra . Hur kan vi få omgivningen att förstå hur vi mår? Jag har (än så länge) kommit ganska lindrigt undan jämfört med många andra.
   Om du också drabbats av torra slemhinnor i underlivet; testa
   Membrasin havtornskapslar . Tar 2 månader sen normaliserades mina slemhinnor .

   Enpattad? Vill du inte få ett nytt bröst?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s