Mineralolja och dess alias

Hej
Undrar om inte huden i ansiktet påverkats negativt av cellgifterna. Svårt att veta anledningen. Ser att skinnet har pyttesmå – men dock – torrlinjer vid kinderna. Så har det inte sett ut innan.

Jag blir påmind om att det är länge sedan jag var på ansiktsbehandling och att det är dags nu. Tror jag ska gå ner till Lloyds Apotek där man kan göra en hudanalys till att börja med. Jag tror jag börjar få torr hy. Inte konstigt så här års. Annars är jag helt nöjd och tacksam för den hy jag har och frånvaro av rynkor ”trots” mina nu 57 år och tre dagar.

Jag har jobbat i kosmetikabranschen i över 30 år och alltid tagit hand om huden morgon och kväll. Jag klappar mig inte på axeln och tycker jag är ”duktig”. Det har alltid varit en självklarhet att ta hand om ansiktet och kroppen.

Jag jobbar inte längre med kosmetik, men har massor att dela med mig av. Tänker göra en liten serie om skönhetsprodukter och vårda din hy och hud.

Jag börjar med att sortera bort en ingrediens med flera namn:

Mineralolja och dess alias
Det finns fortfarande hudvård som innehåller mineralolja. Usch säger jag bara. USCH!
I innehållsdeklarationen kan den heta: petrolatum, paraffinum liquidum, mineral oil. Det kan vara bra att skriva ner på en lapp och ha i plånboken. Skriv till vaselin för det är samma skit.

Jag som är i branschen trodde i min enfald att detta känner alla människor till. Att det inte är bra för huden. Det finns bättre alternativ.

Mineralolja är alltså inte farligt och fullt tillåtet att tillsättas i produkter att smörja in sig med. Den har ”bara en uttorkande effekt. Vilket gör att man förbrukar mer av produkten och det skapar ju mersälj till tillverkaren.

Mineralolja används som ”utfyllnadsmedel” i diverse hudvårdscrèmer. (och även i produkter man hittar på ett apotek) . Det är billigt att framställa och ett sätt att antingen hålla produktens slutpris lågt, eller att företaget tjänar mer pengar och ändå säljer produkten ”dyrt” så att säga. Jag vet så kallade ”exklusiva” hudvårdsmärken vars produkter innehåller mineralolja. Crèmer som kostar närmre tusenlappen. Det är bara att läsa INCIN, innehållsdeklarationen på produkterna.

Uttorkande effekt på huden
Mineralolja har uttorkande effekt på huden. Inget som kanske märks direkt utan det smygs på en. Vissa tillverkare påstår att det skyddar huden. No way. Det täpper till porerna dessutom. Kanske är bra när man är på Mount Everest . I läppstift, cerat, läppglans och liknande produkter förekommer det ofta mineralolja (vill jag påstå) . Tillverkarna plockar nog bort mineralolja mer och mer, efter påtryckning från sina kunder. Företaget jag jobbat för, rensade bort all mineralolja för länge, länge sen.

Hur ofta har jag inte hört från omgivningen:
jag har så torra läppar så jag smörjer in dem ofta,
jag har så torra händer och måste smörja dem varannan timme.
Fötterna är så torra hela tiden fast jag smörjer in dem.


Jag säger bara: men kolla vad det är du smörjer in dig med och bryt mönstret.

Jag vill berätta en intressant sak:

Lypsyl-effekten
Lypsyl innehåller jättemycket mineralolja. För väldigt många år sedan la jag märke till att min dotter smorde sig med Lypsyl flera gånger på bara någon timme. Hon höll alltid på med sitt Lypsyl och klagade över sina torra läppar. Jag var på henne om att byta till ett annat cerat. Hennes läppar var torra så det blev skinflagor. Stackars henne. Jag gav henne ett läppbalsam utan mineralolja.

Sa åt henne att det kommer ta minst två veckor ungefär innan hon märker skillnad. Minst så lång tid tar det att återställa huden efter att ha blivit ”misshandlad” av mineralolja.

Jag sa: håll ut. Vad du än gör, använd inte Lypsyl mer. Du ska se att det blir bättre. Och det blev det.  Och är bra fortfarande.
Människans hud är bra på att reparera sig och återställa sig. Har man använt produkter med mineralolja så tar det tid för kroppen att få balans igen, när man slutar använda denna ingrediens, men kroppen är fantastisk och ställer allt tillrätta igen.

Läppstiftet jag inte köpte
Jag tog ju färjan till Helsingör i torsdags. På färjan säljer de kosmetika och hudvård. Jag var sugen på ett nytt läppstift. Impulsgrej. Ett rött hade jag tänkt. Hittade ett L´Oreal för 99 kr fast nedsatt till 69 kr. På sminkprodukter får inte innehållsdeklarationen plats så jag kollade runt om det låg en mapp framme kanske, med INCI. Det är lag på att tillhandahålla innehållsdeklaration på produkterna, till kund. Det fanns ingen mapp framme så jag frågade den trevliga damen i kassan. Hon hade aldrig hört talas om det här med mineraolja och det var då jag förstod att det inte är allmänt känt. Ännu trots att det i branschen diskuterats i , nja minst 20 år vid det här laget vad jag vet. Fast det kanske mest är branschfolk som känner till detta? Fortfarande.

Den trevliga damen i kassan ringde efter en tjej som kom med en printbild på INCIN. Jo då. Jag anade det. Läppstiftet var proppat med petrolatum.
Tack och hej. Köpte inget läppstift.

Mineraolja finns i ”feta” produkter.
I produkter som innehåller olja och fetter och det är ju basen för de flesta hudvårdsprodukter. Ofta vegetabiliska oljor. Observera att det finns märken som inte tillsätter mineralolja så jag menar inte att alla feta produkter innehåller mineralolja. De märken som inte tillsätter detta ämne, berättar gärna om det i sin reklam och produktinformation. Ett bra säljargument.

Exempel på produkter som kan innehålla mineralolja: kroppslotioner, ansikts;-fot;- och handcrèmer, läppstift, läppcerat, läppbalsam. Krämiga ögonskuggor, concealer, rouger. Vissa foundations eller ”brunkrämer” (som mamma brukar säga) kan också innehålla mineralolja.

Till och med ”milda” babyprodukter kan vara späckat med mineralolja. Jag snackar kända märken. Kolla efter själv får ni se. Bara att gå in en vända på ett apotek och läsa.

Man behöver alltså inte leta efter ämnet i dusch & badprodukter och ansiktsvatten. Inte heller i hårschampo och balsam.

Nästa gång man tycker att en crème är billig i pris: kolla ingredienserna. Mineralolja och lågt pris brukar gå hand i hand har jag märkt. Därmed inte sagt att de dyra produkterna är fria från ämnet.

Det var det om mineralolja, petrolatum, paraffinum liquidum, mineral oil.

Författare: AnnaBloggar.com

Jag tar ut glädje i förskott. Det enda som kan hända är att jag varit glad i onödan.

6 reaktioner till “Mineralolja och dess alias”

    1. Du också? Tråkigt. Fast det är aldrig för sent att börja ta han om sin hy. Det viktiga är att hitta rätt produkter för hudtypen och så klart bra produkter. Mitt nästa inlägg kommer att handla om just hudtyper och ansiktsvård. Vilka produkttyper som är ett ”måste”. Får se om jag hinner idag eller så blir det imorgon.

      Gilla

Lämna en kommentar