Mer om min Tamoxifen-tillvaro

Igår var jag verkligen less och förbannad när jag skrev osammanhängande om mitt hatobjekt Tamoxifen.  Idag är jag också det. Tänkte att nu skriver jag mitt testamente så får allt gå som det går sen. Fadder till mina kattungar har jag redan.

Min uppfattning är att antingen åker man på bröstcancer igen eller inte. Antingen har man tur eller otur. Oavsett vad man har för livsstil, vad man äter och dricker.  Likaså när det gäller livmodercancer. Tur eller otur. Oavsett om man äter Tamoxifen eller inte.

Fick ett tips i mitt förra inlägg av intesammaannaefterbc, att få akupunktur.
Tack snälla för det tipset. Googlade och hittade detta:
https://www.mabra.com/forskning-akupunktur-lindrar-vallningar-och-svettningar-2/

Jag ska verkligen leta efter någon som kan hjälpa mig med akupunktur.

Fortfarande är det så att jag fryser när jag kryper ner i sängen. Ligger under ett duntäcke och ett tunt täcke plus en bomullsfilt. Det tar en bra stund innan jag kan plocka av mig duntäcket och filten.  Alltså runt en timme eller två.

För att förebygga kramp i fötterna använder jag fortfarande alpacka-ullstrumporna på natten. Jag äter även magnesium + Calcium i rätt proportioner för att förebygga kramperna men de hjälper inte till 100 %.  Ibland räcker det med att jag ligger på rygg och sträcker ut mig så långt jag kan, ja då får jag kramp i höger lår! Hela framlåret alltså! Fy faaaaen vad det gör ont.

Jag upplever att biverkningarna har blivit mer intensiva sedan två månader tillbaka ungefär.  Ödets ironi är väl att jag inte blivit likgiltig för sex. Annars verkar detta vara en vanlig biverkning.  När jag var sambo kunde vi inte ha sex på evigheter på grund av bland annat torra slemhinnor. Nu sedan juli månad och jag lever själv så önskar jag nästan att jag skulle slippa ha den sexuella lusten men den försvinner ju inte. Jag vill leva ensam men har behov av att ha sex med någon man.

Är det verkligen värt alla dessa besvär?
Så, jag funderar: att äta Tamoxifen…..
….är det värt kraftiga kramper, svettningar på hela kroppen inklusive hårfästet och fötterna åtskilliga gånger om dagen, frossa på kvällar och flera tillfällen på dagen, halvtorra slemhinnor, flytningar, domningar varje dag i händer, armar, fötter, riskera livmodercancer, ökade stickningar i händer, fingrar och tårna, lättare att bli trött, stel i kroppen, nerver som hoppar. Ja jag har säkert glömt räkna upp några .

Jag vet verkligen inte. Jag vill inte påverka andra att sluta med Tamoxifen. Var och en måste själv överväga mycket noga. Precis som jag gör.  Funderar på hur jag kommer vara om jag bestämmer mig för att sluta. Kommer jag att börja noja och oroa mig att jag kanske får C igen. Kommer det att ta över min hjärna? Att oroa mig? Jag som aldrig tar ut oro i förskott. Kommer jag börja göra det om jag slutar med Tamoxifen?

Ingen aning.

Biverkningar Tamoxifen
Under punkt 4 i denna länk finns listan på möjliga biverkningar:
https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=19860829000074#side-effects

I nästa vecka när jag är ledig ska jag ringa vårdcentralen angående akupunktur mot svettningarna. Kanske kan jag stå ut med andra biverkningar om jag blir av med svettningarna.

Tänk om det finns hopp ändå?

Författare: AnnaBloggar.com

Jag tar ut glädje i förskott. Det enda som kan hända är att jag varit glad i onödan.

19 reaktioner till “Mer om min Tamoxifen-tillvaro”

 1. Du hade ingen spridning till lymfan va? Isf är ju risken mindre att du får återfall.
  Jag trodde lite naivt att biverkningarna blir färre med tiden men du verkar visa på motsatsen. Själv får jag nästan bara problem med svettningar om jag dricker öl eller kaffe för tidigt på morgonen. Kaffet alltså. Annars *peppar, peppar* jag jag väldigt få svettningar. Sex och män tänker jag aldrig på längre. Det är som om den biten i huvudet fattas så mina slemhinnor är okontrollerade…

  Gilla

  1. Nej ingen spridning. Läkaren sa att jag knappt behövde cellgifterna. Men jag vågade inte låta bli. Min C var så liten stt läkarna knappt fattade att jag ens kunde upptäcka den.

   En läkare sa till mig för snart ett år sen att många upplevde att biverkningarna avtog efter ett år. Jo, tjena!

   Lycko dig. Mina svettningar kan börja om jag borstar tänderna för fort Hahaha.

   Gilla

   1. Onken sa att min risk är inte större än för någon annan vem-som-helst.
    Tänkte på den där studien om 1/10 styrka. Tänk om jag skulle våga dela tabletten och bara ta 1/4 per dag? 🤔

    Gilla

   2. Har du läst om studien? Finns även som pod i Klimakteriepodden att lyssna på. Ett gammalt avsnitt där han som har studien berättar om den och resultat dom tror att dom kan se

    Gilla

   3. Tack. Jag tror jag på egen hand kommer minska min dos. Att dela en tablett i 4 delar. Alltså ta 1/4 tablett varje dag. Resten av denna veckan kommer jag inte ta någon tablett alls. För att se hur mycket av besvären jag har, verkligen beror på Tamoxifen. Lätt att koppla ALLA åkommor till pillerna…… Men jag vill veta.

    Gilla

  1. Jag förstår hennes tänk ! Det är ju skit att dras med dessa biverkningar OCH ändå riskera att få C nånstans i kroppen IGEN. Jag funderar på om jag överhuvudtaget skulle palla med BC-cyto en gång till. Allvarligt talat.

   Gilla

 2. Vår lilla 75-åriga apotekare blev tårtbitsopererad och fick därefter Tamoxifen. Pga det blev hon höftledsopererad =svår artros av Tamoxifen. Hon slutade med medicinen och hon har den åsikten att antihormonerna inte förebygger återfall.
  För egen del vågar jag inte, har ju nu blivit opad pga lokalt recidivt återfall i armhålan.
  De skall byta antihormoner + att jag skall strålas. Livmodern togs bort 1980 pga myomer och äggstockarna tog de bort nu i juli. Visst är det märkligt att det skall finnas ff hormoner som göder c. Känns ibland som man satt och väntade på elektriska stolen, men det går över, som tur är.

  Gilla

  1. Artros av Tamoxifen? Jag vet man blir stel i lederna men inte så pass allvarligt. Usch. Så du ska få annan medicinering nu istället för Tamoxifen? Det är så himla förfärligt att vi ska ha det så här. Jag fixar inte detta längre. Känner mig så himla ofräsch med dessa vallningar och sånt. Och jävligt rädd att bli ännu stelare i kroppen. Sa de om jag får utrymme att gå på någon form av dans på Friskis & Svettis 🙂 Det borde göra lederna mjukare även om man inte tänker dansa tango 🙂

   Gilla

   1. Jag har nu Exemestan, skall träffa kirurgen på måndag och får då veta vilken medicin jag får.
    Har läst om kvinnor som fått benbrott pga antihormonerna, därför får vi skelettstärkande. Har också läst om kvinnor som blivit hjälpta av den äkta kinesiska akupunkturen, de säger att den hjälpe bra mot vallningar. Det är så viktigt med motion för att man bygger/har starkare muskler. Nu har min värsta värk gått över, har ätit en bit färsk ingefära och gurkmeja varje dag. Brukade innan dansa till salsamusik här hemma, friskis o svettis det med. Få nu se om benet blir bättre o jag kan börja med det igen.

    Gilla

   2. Så bra att din värsta värk är över. Måtte det hålla sig bra. Usch. Ja jag är extremt nervös att bli ännu mer stel i kroppen. Jag är mer rädd för det än att åka på C igen faktiskt.

    Gilla

   3. Har en 75 årig väninna som endast lät använda kniven när hon fick bc. 8 cm stor knöl, ej i lymfkörtlarna. Tre år senare har hon skelettcancer i nyckelbenet. Och fruktansvärd värk. Men trots det tackar hon nej till såväl till cyto/strålbehandling samt antihormoner.
    Har inte doktorn sagt att du kan prova någon annan av antihormon medicinerna?

    Gilla

   4. Verkligen tråkigt angående din väninna. Hoppas hon ändå har det så bra man kan i hennes situation. Från början fick jag Letrozol men fick seriösa biverkningar som gjorde att jag blev rädd för mig själv och vågade knappt träffa folk. Låg mest apatisk hemma och var som ett psyk-kolli. Så jag fick Tamoxifen istället. Onken sa att det finns inga mediciner utan biverkningar. Och det fattar man ju. I så fall hade vi fått den medicinen istället såklart.

    Gilla

   5. Hon har gått in så i alternativ medicin på det att det finns ett hälsohem i Värmland, tror inte att ägaren som driver den är ens läkare. Han tar 10.000 kr för en helg. Det är bra om det hjälper, men när hon har gått där så länge… det är fruktansvärt om man gör pengar på eländet. Jag bävar här för vilken antihormon medicinering de skall ge mig. Du har ändå bra som hade en pytteliten knöl o dessutom friska lymfkörtlar.

    Gilla

   6. Ja fy farao för de som skor sig på andras olycka! Så mycket tror jag inte på alternativt att jag skulle hosta upp så mycket pengar. Jo jag är oerhört tacksam att min lilla knöl var pytteliten och knappt märkbar. Jag lider med dig och önskar av hela mitt hjärta att du slipper jävulusiska biverknigar. Måtte snart vetenskapen komma fram till något bättre än den skit vi får dras med i form av biverkningar. Tänk om det är så som i länken Maria delade. Att det finns studier som antyder att det kanske bara behövs en bråkdel av den dos vi får i oss dagligen av Tamoxifen. Tänk om vi överdoseras?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s