Serier och underhållning

Hejsan
Allt känns bra idag också. Härligt!

Imorgon är det dags med cellgiftbehandling nummer tre. Klockan 11.00 ska jag vara där. Bilen kommer klockan 9.55. Jag räknar med att vara hemma runt kl 14.00.

Idag har jag i vanlig ordning varit och tagit blodprover. Det ska alltid göras dagen innan en behandling och dessutom några gånger emellan två behandlingar. Man ska helt enkelt ha koll på att alla värden är bra. Vita blodkropparna exempelvis. Det gick ju inte så bra efter första behandlingen med den dramatiken. Usch!

Under de jobbiga perioderna efter varje behandling bor jag till stor del i sängen. Ingen ork, illamående, ingen aptit, orkar inte vara i kontakt med någon. Totalt likgiltig och fruktansvärt urtråkig. Pratade med min ena brorson igår och han hade läst en studie om att man kan må betydligt bättre om man är ute och rör på sig. Promenerar. Jag har tänkt på detta men steget är jäkligt långt att jag ska förmå mig att orka klä på mig och ge mig iväg ut när jag mår som sämst. Denna gång ska jag minsann försöka ta tag i detta och tvinga mig ut om så bara för en liten stund.

Under de sex veckor som gått sedan första behandlingen har jag avverkat några serier på Netflix. Jag fixar inte att se thriller och skräck. Inte serier som Penny Dreadful som André och jag tittade på innan jag blev sjuk. Fick mardrömmar. Dock är serien mycket spännande och riktigt välgjord. Follow The Money är ju spänning på hög nivå. Nu är det för högt tempo för mig. Dessutom för läskig på sina ställen.  Jag behöver serier och filmer där det inte händer så mycket hela tiden. Sådana man bara kan titta på utan att tänka för mycket och somnar man så är det inte hela världen. Eller så spolar man tillbaka.

Periodvis tittar jag på The Musketeers på Netflix.

Tre engelska serier har jag avverkat. Samtliga utspelar sig runt år 1910- 1930 ungefär. Jag har sett samtliga avsnitt av Downton Abbey. En otroligt bra serie. Så välgjord och intressant rent historiemässigt och hur livet var i högadelns hushåll  och kretsar. Serien utspelar sig runt 1910-1925 ungefär. Lagom med intriger, svartsjuka och hemligheter både bland tjänstefolket och adelsfamiljen i Downton Abbey. Efter den såg jag hela serien Mr Selfridge. Jag började se den när den kom ut för fyra eller fem år sedan, men såg bara en säsong. Den serien har jag sett till sista avsnittet nu för ett tag sedan. Ganska intressant för båda dessa serier utspelar sig ungefär under samma tidsperiod. Man får ju med en del historia.

Selfridge ett stort varuhus i London och det är amerikanen Mr Selfridge som bygger det från grunden till ett stort, vräkigt varuhus för folk med pengar. I denna serie som heter Mr Selfridge händer det mycket. Kolla själv får du se.

Om jag nu ska jämföra historien så kan vi ta det här med grammofonens intåg i hemmen. Den insnöade högadeln (Downton Abbey) verkade leva i sin snobbiga bubbla. De fick nys om grammofonen lite senare än de som bodde i storstaden i serien Selfridge.

Det var skamligt att högadelkvinnor gick på jazzklubb när man besöker i London. Fast i serien Mr Selfridge som utspelar sig inne i storstaden under samma tidsperiod var det helt okej och spännande att vara på jazzklubb. Allt handlar egentligen om hur man vinklar det i serierna.

I Selfridge levde de unga kvinnorna mer fritt än högadeln i Downton Abbey. I Downton Abbey vistades man inte ensam med en karl i samma rum.

I Selfridgeserien lanserades sminket uppe på disk och inte undangömt och hysch-hysch som det var på den tiden. När läppstiftet i hylsa som man kunde skruva upp, lanserades som en sensation. Innan dess var läppstift och rouge i små runda burkar.

När jag avverkat dessa två serier fick jag leta lite efter annat lämpligt.  Jag har fastnat i kostymfilmernas värld och vill fortsätta se sådant som utspelar sig i början på 1900-talet. Jag hittade en som heter The Paradise. Den utspelar sig också under samma tidsepok ungefär, som de andra två. Lite för romantiskt dravel för min smak men fungerar när jag mår som jag gör.

Denna serie handlar om ett av de första varuhusen i England. Vet inte vilken stad det utspelar sig i. Nu har vi lämnat högadeln och alla storfräsare i London. Detta utspelar sig i en mindre stad. Detta varuhus, The Paradise,  har en damklädesavdelning och där lanserades smink via en fransk vän till varuhusets manlige ägare.  Fransyskan menade att i Paris har de fina damerna börjat använda rouge, läppstift och puder.  Inte bara gatuflickorna och varitéartisterna. Dessa produkter såldes enbart under disk och i hemlighet på den tiden. Återigen liknelser i de olika serierna. Rolig iaktagelse.

Serierna runt denna tidsperiod börjar ta slut på Netflix så jag har fått avancera framåt i tiden lite grand. Har just börjat titta på Marvel´s Agent Carter som utspelar sig omkring 1945 och är en amerikansk spionserie. En kvinnlig spion vid namn Carter.  Nu är det fullt acceptabelt med klubbar och svarta musiker som spelar storbandsjazz i vita kostymer. Tjusigt.

Jag har bara sett tre avsnitt så jag kan inte yttra mig men den är lättsam och så där lagom dramatisk. Parallellt med denna har jag sett fyra avsnitt av Hotel Halcyon på SVT Play. Det är en engelsk serie som utspelar sig under andra världskriget, runt 1940. Hotel Halcyon är ett lyxhotell mitt i London och inom dess väggar händer det saker minsann. Och utanför pågår kriget i luften för fullt så det är mycket springande ner till skyddsrummen.

Än så länge är det för tidigt för mig att hitta historiska liknelser i dessa två serier. Båda utspelar sig under andra världskriget fast den ena i USA och den andra i England.

Det som är tråkigt med SVT Play är att de inte släpper hela serien utan avsnitten portioneras ut allteftersom de sänds på vanlig TV. Dessutom visas avsnitten bara under begränsad tid. Det tycker jag är urtråkigt och irriterande. Därför föredrar jag Netflix.

Jag tar gärna emot tips på serier och var man kan hitta dem. Youtube är inte så bra ställe att leta på eftersom jag märkt att kvaliteten är dålig på det jag hittat. Vill gärna se Snobbar Som Jobbar eller The Persuaders som den heter i original. Den gick på TV 1971 och var min favoritserie. Tony Curtis och Roger Moore i högform.  De avsnitt som jag hittat på  Youtube är de flesta av så dålig kvalitet att jag inte fixar att titta. Har letat som tusan efter serien i box men lyckas inte hitta den. *sur gubbe*

Mer Snobbar Som Jobbar till folket!

Ha en bra fortsättning på eftermiddagen.
Skönt väder ute fastän solen inte riktigt kan ta sig igenom molnen.
Det kan vara en vår som är på gång. Sakta men säkert. Tjoho!

Anna
 

Författare: AnnaBloggar.com

Jag tar ut glädje i förskott. Det enda som kan hända är att jag varit glad i onödan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s