Grundläggande ansiktsvård

Hej
Jag kör på direkt, utan att berätta att idag har det blåst 12 m/sek,  periodvis regn och 8 plusgrader 🙂

Efter att ha jobbat i skönhetsbranschen i över 30 år, vill jag dela med mig av mina skönhetsråd och erfarenhet.

Förra inlägget handlade om mineralolja.
Nu ska jag prata om grundläggande ansiktsvård

För att bibehålla eller få en bra hy är det viktig att dagligen använda:
dagcrème
nattcrème
ögoncrème
rengöringsemulsion
ansiktsvatten
serum (om man är i mogen ålder är detta extra viktigt)

Var och en produkt har sitt syfte.
Längre ner i inlägget finns beskrivning om själva rengöringsritualen.

Dagcrème
Jag har hört vissa säga: ”ja men jag använder dagcrèmen på kvällen också”.
Jag säger: om man vill använda samma crème morgon och kväll, ska man använda en produkt som heter just ”dag & natt”. Då är ingredienserna anpassade att användas två gånger om dagen.

Det finns många dagcrèmer som är ”aktiva”. Innehåller ingredienser som stärker, reparerar, stramar upp och så vidare. Dagcrèmer använder man under sin vakna tid, vilket ofta är på dagen. Jobbar man på nätter så är det då, när man är vaken som man använder dagcrème.

Nattcrème
Den använder man när kroppen är i vila. När man sover.
När man sover, det är då cellförnyelsen är mest aktiv. Hudcellerna förnyar sig. Det är viktigt för att bibehålla en fin hy. Med åren saktar cellförnyelsen ner och det är extra viktigt att använda bra och rätt hudvård.

Det är när man sover som hyn har bäst tillfälle att ta till sig av allt en bra ansiktscrème innehåller. Därför är det viktigt att använda nattcrème när man sover och dagcrème när man är vaken.

Ögoncrème
Jag använder dagcrèmen runt ögonen och på ögonlocken också, har jag hört ett antal gånger i mina dagar. GAAAA tänker jag. Aj vad jag fick ont att höra detta.

Åter igen, det finns en anledning till att det finns produkt specifikt anpassad till huden kring ögonen. Huden där är extra tunn jämfört med övriga ansiktet och därför blir det för ”tungt” att använda annat än ögoncrème just där.

Ögoncrèmer är ofta lite tunnare i konsistensen och dessutom brukar de vara parfymfria. Det är min erfarenhet. Det borde vara så om inget annat.
Det finns risk att huden runt ögat blir tung eller svullen om man använder annat än ögoncrème där.

Rengöringsprodukt
Rengöring finns i olika konsistenser och ofta är det bara fråga om vilken typ man gillar bäst. Den ena varianten rengör inte bättre eller sämre än en annan.
Det viktiga är att man använder rengöring som är gjord att användas i ansiktet.
De flesta använder man ihop med kranvatten men vissa ska man ta bort med ansiktsvatten.  Välj den variant som passar dig bäst.

Den ska vara så pass mild att du även ska kunna tvätta dig runt ögonen.

(Ifall du ska tvätta bort ögon make-up, kan det vara bättre att använda en rengöring för just make-up att ta bort sminket med så man inte gnuggar sönder ögonfransarna för att få bort hårt sittande mascara).

Jag får kramp i magen när jag hör jag passar på att tvätta mig i ansiktet med hårschampot när jag ändå är i duschen. Klagar på torr och irriterad hy? Gissa varför!

Tvål är inget bra att ha i ansiktet. Tvärtom. Personligen tycker jag inte att hårda tvålar är bra till någonting. Dessutom ohyggiensikt. Det är min åsikt. Klassikerna bland hårda tvålar har dessutom uttorkande effekt på huden. Fel pH-värde dessutom.

Om någon som läser detta har en bra erfarenhet av hårda tvålar för ansiktet så dela gärna med dig. Tack på förhand.

Ansiktsvatten
Jag har hört åsikter om ansiktsvatten. Vad ska det vara bra för? Äsch det är bara ett försäljningsknep för företag att tjäna mer pengar.

Ansiktsvatten – även kallad toner eller lotion (icke att förväxlas med bodylotion! *ler * )

Ansiktsvatten är lika viktigt som att borsta tänderna.
Det ska användas varje gång man rengjort ansiktet. Som en avslutning av rengöringen.
Ansiktsvatten kan finnas både i flytande och i geléaktig form.

När man rengör ansiktet sköljer man bort rengöringsmjölken med ljummet kranvatten. Kranvatten innehåller partiklar som har negativ effekt på hyn. Dessutom har kranvatten fel pH-värde och torkar ut huden. Viktigaste anledningen att använda ansiktsvatten är just att neutralisera pH-värdet i huden.

Serum
I mogen ålder är det viktigt att använda serum ett par gånger om året för att boosta hyn. Ifall man vill göra allt för att bibehålla sin fina, fräscha hy.
Serum ger en kick till ansiktet och hjälper dagcrèmen att göra ett ännu mer effektivt jobb med hyn. Serumet ger extra näring och kan gå djupare ner i huden än en ansiktscrème.
Konsistensen är antingen lätt geléaktig eller lätt emulsionsaktig.
Används i ansiktet med undantag av huden närmst ögonen. Där ska man bara använda ögoncrème.

Det finns flera sorters serum. Exempelvis anti-age och fuktgivande.
De brukar vara i pumpflaska och utan konserveringsmedel eftersom produkten inne i flaskan inte kommer i kontakt med bakterier på fingrarna.

Serum – en boost några gånger per år
Serum är inget som huden behöver varje dag året om. Man kan köra en dos varje kvartal exempelvis eller om man varit långtidssjuk. När man tycker att huden helt enkelt behöver en skjuts att reparera sig.

De flesta serum använder man dagligen tills flaskan är tom (minst en månad). Sedan gör man ett uppehåll på några månader. Därefter sätta in en ny kur. Exempelvis en gång var fjärde månad. Det är bra att rådfråga säljaren beträffande de olika märkena som finns på marknaden.

Efter en period med mycket solbränna tycker jag det är skönt med en fuktgivande boost för att hjälpa huden återställa sin fuktbalans igen.

Om jag tvingats att välja bort en av de kategorier jag räknat upp, så är det i så fall serumet som jag skulle välja bort. Men det bär mig emot att skriva detta kan jag säga. Hoppas ingen tvingar mig att välja bort någon av dem!

Så här brukar jag göra. Nu när jag genomgått canceroperation och cellgiftbehandling under 2017 så är min hy i stort behov av en rejäl boost.

Min rengörinsritual. Morgon och kväll.
Tvättar först händerna och torkar dem på ren handduk så att de är rena innan jag börjar.

Ifall jag ska tvätta bort ögon make-up, börjar jag alltid med att använda en specifik rengöring för make-up. Då använder jag bomullsrondell. Sedan tar jag ansiktet.

Tycker du att det tar för lång tid med ritualen , ja då får du avsätta mer tid för det tar sin stund om man vill göra det ordentligt.

Det jag informerar här är hur man brukar göra. Grundläggande rutin. Tänk på att följa de råd du fått av säljaren eller det som står på produktförpackningen till de produkter du köpt.

1. Utan att snåla ta en klick rengöringslotion i handflatan med lite ljummet vatten.
Tvätta med mjuka rörelser hela ansiktet ända till hårfästet, hakan och bort till öronen och halsen.

2. Skölj bort allt med ljummet vatten. Avsluta med att fylla händerna med kallt vatten och låta skölja över ansiktet. Varmt vatten öppnar porerna. Kallt vatten stänger porerna. I öppna porer samlas smuts och sminkrester och det vill vi inte ha.

3. Torka ansiktet med en ren frottéhandduk. Det är viktigt att använda en ren handduk som bara du använder. Och bara till ansiktet. Jag använder tvättlappar i frotté som är cirka 25 x 25 cm. Tar en ny varannan dag. Man kan klippa en vanlig frottéhandduk i mindre bitar exempelvis. Torka ansiktet utan att gnugga och gnida. Snarare trycka frottén mot huden ordentligt.

4. Häll en mängd (utan att snåla för mycket) ansiktsvatten på exempelvis frottélapp. Så gör jag. Bomullsrondeller är så små och dessutom en onödig kostnad att köpa när man kan tvätta sina frottélappar om och om igen. Applicera med mjuka rörslser ansiktsvattnet i hela ansiktet. Ta tid på dig. Du ska inte med tåget! Ett bra ansiktsvatten kan man även applicera med mjuka rörelser över ögonlocken och runt ögat. Åter igen. Inget gnidande och gnuggande utan varsamt och fint. Ansiktsvattnet ska inte torkas bort. (Om det inte står annat på den produkt du köpt). Låt ansiktsvattnet absorberas av huden i en halv minut.

5. Applicera alltid ögoncrème före alla andra crèmer. Jätteviktigt att den crème som kommer närmst ögat ska vara en ögoncrème. Kommer det dag eller nattcrème närmst huden kring öget blir ögoncrèmen helt ogjord!
Ögoncrémen och ansiktscrèmen ska mötas ”omlott” och med ögoncrèmen underst, närmst huden. Du hänger med vad jag menar, va? * ler*

Överdriv inte mängden. Crèmerna är ofta dryga och det behövs bara någon enstaka liten klick. En 15 ml tub brukar räcka i närmre två månader för mig. Ta en liten mängd på din långfinger eller ringfinger och applicera genom att badda lite lätt och försiktigt. Absolut aldrig gnida in en ansiktscrème eller ögoncrème. Ta lite mer crème om det behövs.

Varför inte pekfingret? För att musklerna är ofta starkare i pekfingret och risk att man tar i för hårt. Det blir automatiskt mjukare rörelse med ringfingren eller långfingern.

Vissa ögoncrèmer ska man bara applicera under ögonen och vid utsidorna (”kråksparkarna”). Andra crèmer ska man ha även på ögonlocken. Jag applicerar aldrig på själva ögonlocken utan bara uppe från ögonbrynen och nästan ner där själva ögonlockens veck är, på utsidan av ögonen och under ögat och ner till kindknotorna.

→ Är man inne i en serum-period, är det nu man applicerar serumet. I hela ansiktet utom området nära ögat. Man ska alltid följa råden för den specifika produkt man köpt. Låt serumet sjunka in en halv minut eller så innan applicera dag-, eller nattcrème.

Det finns serum att använda nattetid och andra dagtid. De jag använder ska användas under dagcrèmen. Om ingen sagt annat, ska serum användas 1 gång om dagen.

6. Applicera dag,- eller nattcrème beroende på om du just vaknat eller ska sova.
Applicera med varsamma rörelser och uppåt utåt. Inte neråt om det inte står så på förpackningen. Inget gnidande upp och ner alltså. Inget gnidande alls.
Använder man exemlevis en crème med lifting-effekt eller uppstramande effekt, ska dessa appliceras uppåt för att motverka slapp hud som följer tynglagen.

Ja, det var rengöringsritualen. Utöver den vill jag addera ytterligare en produkt som jag tycker är viktig.

Peeling / ”skrubb” / ”exfolierande”
Vi ömsar ju skinn. Oftast märker vi det inte för den döda huden syns inte utan hamnar i lakanen och frottéhandduken när vi torkar oss. Och ja, i våra kläder. Det är ju småpartiklar som inte syns. Huden i ansiktet ömsar också skinn. Därför är det mycket bra att använda en peeling i ansiktet en till två gånger i veckan.

En peelingprodukt består av en crème, gelé eller ”lera” med pyttesmå hårda korn.  Finns för olika hudtyper. Kornen kan vara av krossade kärnor exempelvis. I budgetvarianter brukar de små kornen vara små plastbitar, mikroplaster. Mycket omdiskuterat sedan några år tillbaka. Många tillverkare har ersatt mikroplasterna med naturlig ingrediens, så som krossade kärnor exempelvis. Fråga gärna i butiken vad de små kornen är gjorda av. Av miljöskäl. I Innehållsförteckningen heter mikroplasterna polyethylene (PE) .

För att få en fräsch, frisk hy rekommenderar jag att man använder en ansiktspeeling en till två gånger i veckan beroende på hudtyp. Det är särskilt bra att använda peeling på huden ett par gånger innan man startar sin solbränna. Det ger en finare, jämnare, fräschare solbränna. Och faktiskt förlänger solbrännan dessutom. Sanna mina ord. Jag kommer berätta mer om förberedelser inför solbad längre fram.

Ansiktspeeling är jätteskönt. Har man extra känslig hy ska man använda en peeling med extra små korn. och max en gång i veckan. Rådfråga där du köper produkterna.

-Gör peelingen efter att du tvättat bort all make-up. Var försiktig så du inte får små korn i ögat. Det är inte skönt. Jag lovar !
-Man kan antingen peela på torr hud eller på fuktig. Har du känslig hy är det bättre om huden är fuktig. Jag tycker det blir bättre effekt på torr hud.
När du peelat klart, skölj ansiktet ordentligt. Därefter rengör med rengöringsemulsionen, från punkt 1.

Tips! Det är lätt att glömma bort att peela eftersom man inte gör det varje dag. Därför är det bra att alltid en tub stående i duschen. Och jag har alltid en ny frottétvättlapp att torka ansiktet med och inte badlakanet. För övrigt byter jag badlakan vid var tredje dusch. Fast det är bara en parentes.

Men ansiktsmask då?
Helt ärligt. Inget jag tycker hjälper så pass bra att jag lägger pengar på det.  När jag var yngre använde jag det ofta men det ger inte det resultat jag vill ha, längre.

Till yngre tjejer rekommenderar jag ansiktsmask istället för serum. Om det inte är fråga om specialfall med särskild hy som kräver annat.

Till mogen hy rekommenderar jag uteslutande serum. Mogen hy kräver mer än vad en ansiktsmask ofta kan åstadkomma, mer än att dofta gott, ge en skön känsla och kanske svalka för stunden. Ta en gurkskiva. Den svalkar också för stunden * ler* .

Hoppas nu inte att ansiktsmask-industrin kommer i gungning för att jag påstår detta. 🙂
Ingen risk. Så många besökare får jag nog inte.

Tillägg. Glömde skriva till detta innan jag publicerade innan:

Men halsen då?
Halsen är också viktig. Vissa märken har speciella halscrèmer. Det går även bra att använda en dag-, eller nattcrème på halsen och ner på dekolletaget som det så tjusigt heter .  Eller urringningen som vi säger till vardags. Dock ska man undvika att använda en dagcrème som kallas för ”aktiv” som har aktiva ingredienser. Huden på halsen skiljer sig från ansiktet och har inte samma behov. Därför tycker jag det fungerar utmärkt med en lite enklare dag-, eller nattcrème att ha där. Så har jag gjort i över 25 år, sedan jag var 25 år och jag lovar. Jag har inte ett enda veck eller något ”skrynkligt” på vare sig dekolletaget eller på halsen.  Slät och fin och det är jag så tacksam för. Och jag har inte använt ”lyxprodukter” på halsen och urringningen utan bra , neutrala hudvårdsprodukter. Morgon och kväll.

Kan man använda produkter från olika märken och olika serier inom samma märke?
Alla tillverkare av hudvårdsprodukter har ”löften” och säljargument. För att få bästa effekt av en crème eller en hudvårdsserie är det viktigt att använda produkter ur samma serie.  Anledningen är enkel: produkterna är anpassade till varandra för att ge den bästa effekten. Börjar man blanda hipp som happ så blir det inget bra. Simple as that.

Ifall man har torr hy exempelvis och använder en nattcrème mot torr hy och en dagcrème som är mot fet hy, hur kan man då kunna tro att man ska få ordning på sin torra hy? Det blir ju bara ännu mera obalans som tar tid att få ordning på.

Undantag: ögoncrème och rengöringsprodukt
Det är två produkter där det faktiskt är mindre viktigt att de tillhör samma serie eller samma hud”problem”. Det är ögoncrèmen och rengöringsprodukten. Rengöringsprodukten tvättas bort och hinner inte göra någon skada så att säga. (Om man inte har extremt känslig hy förstås, då ska man alltid, alltid använda produkter för denna hudtyp). Ögoncrèmen kan tillhöra vilken serie eller märke som helst. Man väljer en som passar ens krav, vad man vill att ögoncrémen ska hjälpa till med. Kanske dämpa mörka ringar, mot påsar under ögonen, ge lyster  eller bara mjukgörande.

Prova sig fram med olika  serier, märken o.s.v
Det kan vara knivigt att hitta rätt produkter på egen hand.
Tänk på att det tar en månadscykel ( fyra veckor) för huden att visa om produkten var rätt eller ej. Undantag om du får en reaktion, visar överkänslighet. Om huden blossar upp och blir röd, kliar, utslag eller om det genast stramar så det blir obehagligt. Då är det bäst att sluta genast med produkten och vända sig till en expert, en duktig hudterapeut och få hjälp.

Så, prova inte i en eller några få dagar och tänk : ”äsch det blev ju inte bättre av den”, för att sedan testa något annat och hålla på så där och blanda. Det blir antagligen inget bra då och produkterna får ingen chans att ge hyn den effekt som var tänkt.

Det blev jättemycket text, men så är det när man även vill förklara. Hoppas detta kan vara till hjälp för någon som orkat läsa allting…… 🙂

Anna

Författare: AnnaBloggar.com

Jag tar ut glädje i förskott. Det enda som kan hända är att jag varit glad i onödan.

9 reaktioner till “Grundläggande ansiktsvård”

 1. Jesus! Nu blev jag helst matt. Jag tvättar ansiktet (och kroppen) med en tvål – Aleppotvål – och tar bort sminket med den i kombination med en tvättduk från Sensai… sedan *host* lägger jag mig och sover. På morgonen smetar jag på underlagskräm och mejk och går och jobbar. Blir jag för rynkig tar jag en kur med botox i pannan 😀
  Jag smörjer inte in kroppen alls.
  Nu kände jag lite press.

  Gilla

  1. Det var inte meningen att göra dig eller någon annan matt. Och inte känna press heller. Sorry i så fall. Hoppas du skojar lite. Jag vet inget om aleppotvål. Aldrig hört talas om den . Nu kanske jag ska skämmas lite. Har den rätt pH-värde för huden och innehåller bra ingredienser så bör den ju funka. De tvålar jag syftar på är typ Barnängen till exempel. Låter milt och jag har hört talas om folk som använder den i ansiktet. Usch! Botox och restyline kan ju vara ett sätta att släta ut sig *ler * ett annat sätt är att ha bra hudvårdsprodukter 🙂 Och: det ena behöver inte utesluta det andra. Jag har lyckats att slippa botox tack vare en jättebra liten maskin som jag använder regelbundet i hela ansiktet. Som slätar ut och ger lyster som håller i sig i flera dagar. Den ska jag ta och berätta om i ett inlägg.

   Gilla

   1. Aleppotvål är en handgjord syriansk tvål som innehåller olivolja och lagerbärsolja.
    Jag ska fundera lite på hudvård för jag ser att cellgifterna skadat huden. Har inte botoxat på ett år för cancern kom i vägen men det lyfter ögonbrynen så snyggt 😊

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s