Råd inför solsäsongen

Hej
Vem vill inte ha en perfekt solbränna? En som sitter kvar länge.
Det går att ordna.

Detta är tredje inlägget om skönhetsvård.
 Tidigare inlägg i ämnet:
-mineralolja
-grundläggande ansiktsvård

Nu börjar vi! 🙂

Skrubba huden
Huden förnyar ju sig regelbundet. Hud ramlar av och ny kommer. Finns det något tråkigare än att fjälla det första man gör när man äntligen får chans att sola?
Det finns ett sätt att förebygga detta.

Sätt igång fyra – fem dagar innan din solsäsong börjar.

Har du känslig eller extremt känslig hud ska du vara extra försiktig och dessutom använda en skrubbcrème som är extra mild och anpassad till känslig hud. Har man känslig hy kanske man inte ens ska vistas i solen. Det vet var och en bäst själv.

Använd en bra skrubbcrème (peelingcrème) för kroppen och en för ansiktet.
Det är bra att hinna med minst två, gärna tre skrubbningar innan du börjar sola.

Välj att antingen skrubba på torr hud eller fuktig. Det är mer effektivt att skrubba på torr hud tycker jag. Dock går det oftast åt mer skrubbcrème än om huden är fuktad. Dessutom kan det bli lite ”trögt” på en torr hud. Oftast fuktar jag huden aningen, innan jag skrubbar. Skrubba hela kroppen, även fötterna. Ta även på handens ovansida och mellan fingrarna.

Skölj och tvätta dig därefter med en duschgelé eller annan bra rengöring för kroppen.
Applicera en kroppscrème efteråt om det behövs.

Upprepa skrubbningen tre dagar i rad för att få bort all död hud. Hoppa över en dag och ta en gång till på femte dagen. Ungefär så brukar jag göra.

Nu är hela kroppen mjuk som en barnrumpa och chansen stor att få en fin, jämn, vacker solbränna.

Ta gärna med en skrubbcrème på solsemestern. Skulle du börja fjälla är det lika bra att ta och skrubba lokalt på det området så att den gamla huden försvinner. Det finns inget sätt att rädda skinnflagorna ändå. Bort med det så att solbrännan når den nya huden dagen därpå. Det tar inte lång stund förrän den nya huden också får en fin solbränna.

Val av solskyddsfaktor
A och O för en riktigt bra solbränna är att använda bra solskyddprodukter såklart.

Jag kan inte komma på några kosmetiska produkter på marknaden som är så hårt kontrollerade som just solskyddsmedel. Det kommer nya restriktioner vart och vartannat år tycker jag.

Varje vår, ungefär i april eller maj brukar löpsedlarna dyka upp med text som ”solkrämerna som är farliga” och liknande skrämselpropaganda. Solprodukterna är till för att skydda vår hud. Produkter som inte uppnår de hårda kraven inom EU får inte säljas i Sverige.

Vi vet alla att man ska respektera solen, framförallt när man befinner sig på varma breddgrader och nära ekvatorn och så vidare. Likaså här hemma (utom möjligen sommaren 2017 som regnade bort). Ozonlagret är som tunnast på våren sägs det. I april-maj gäller det att skydda sig ordentligt.

Solprodukter av kända märken litar jag helt på. Om man ska tro löpsedlarna och inte våga använda solskyddsmedel för att de är ”farliga”, då ska man stanna inomhus eller täcka sig helt med kläder från topp till tå. Det är bara att välja.

Köp solprodukterna här hemma
Väljer man att vistas i solen och ”pressa” som jag älskar att göra måste jag erkänna, ja då ska man verkligen ha rätt solskyddsfaktor som passar ens hudtyp. Mitt råd är att ska du resa utomlands: köp solprodukterna här hemma. Köp inget utomlands. Man vet inte vad det är för ingredienser fastän det kanske står ”Hawaiian Tropic” , ”L´Oreal” eller ”Piz Buin” på dem. Hur länge har de stått där i ställningen i solen i snabbköpet du passerar på väg till stranden? När var de tillverkade?

Jag litar iallafall aldrig på solskyddsprodukterna jag ser utomlands. Jag tar med mina egna.

Hållbarhetstid för solskyddsprodukter
Solskyddsprodukter är ”färskvara” kan man säga. Spara inte en öppnad flaska till nästa säsong. Det är svårt att mäta hur pass effektiv den är nästa gång den ska användas, ett år senare. Det vet man inte förrän efteråt. När man redan bränt sig kanske. I obruten förpackning håller de i flera år. Det finns bäst-före-datum på dem.

På stranden: förvara produkterna så svalt du kan. Om inget annat så längst ner i din strandbag, väl dold för solens varma strålar. Solprodukterna har bra konserveringsmedel och klarar ganska höga temperaturer, men det är onödigt att utsätta dem för solljus.

Vad betyder de olika solskyddsfaktorerna?
Vi tar ett exempel: solskyddsfaktor 10. Det betyder att du kan vistas 10 gånger längre i solen än du kan om du inte smort in dig med skyddsfaktor.

Du behöver alltså veta hur länge du kan vara i solen innan du blir röd eller får färg. Det kan variera beroende var på jordklotet du befinner dig.

Låt säga att jag ska sola här hemma. Jag vet att det tar 20 minuter för min hud att få färg/bli röd. Det betyder i så fall att med solskyddsfaktor 10 kan jag vara i solen i 10 stycken 20-minutrar. Hänger du med? Det är med andra ord tre timmar och 20 minuter. Solar jag längre så bränner jag mig.

Befinner jag mig exempelvis i Karibien, då kan man enkelt anta att det kanske bara tar 10 minuter för mig att bli röd. Det blir inte lång stund jag kan vara i solen med skydd nummer 10. Ska jag vara längre utan att bränna mig så måste jag ju använda en högre solskyddsfaktor efter att ha använt skydd nummer 10.

Vattenfast, vattenresistent solskydd
Det finns tydligen vattenfasta solskydd på marknaden. Jag vet att det diskuterats huruvida man får påstå att de är vattenfasta eller ej. Det är några parametrar att ta hänsyn till, anser jag. För att kunna säkerställa att produkten är säker och håller sitt löfte.
Hur lång stund kan man bada utan att solprodukten löses upp i vattnet
Hur många gånger kan man bada utan att solprodukten löses upp
Hur mycket av produkten fastnar på handduken när jag kommer upp ur vattnet
Hur ofta behöver man smörja in sig med en vattenfast produkt.

Och vattenresistent är ju hur luddigt som helst tycker jag.
Vad betyder det egentligen? Att om någon stänker lite vatten på en så stannar solskyddet kvar. Men var går gränsen för ”lite stänk” och ett snabbt dopp?
Är en resistent produkt kvar på kroppen efter ett snabbt dopp?
Är den fortfarande kvar om man torkar kroppen med handduk efter det snabba doppet?

Fråga inte mig. Detta är mina frågor 🙂

Oavsett så är mitt råd är att smörja in sig ofta och rikligt.

Eftersollotion
Eftersollotion efter solbad är lika viktigt som att använda solskyddsfaktor i solen.

Vanlig kroppslotion? Nej. Kroppslotion i alla ära men efter att ha tillbringat timmar i solen behöver huden få en rejäl dos med fukt. Eftersolprodukter innehåller utomordentligt bra fuktgivande ingredienser som även har lugnande verkan på solbränd hud. Och svalkande effekt finns det vissa som har och det är ju hur skönt som helst.

Jag har alltid med minst en tub aloe vera gel , typ 98%-ig. Skulle jag bränna mig så vet jag att aloe vera gelen gör bra verkan snabbt.

Så, när man kommer in efter en dag på stranden är det passande med en svalkande dusch med en fräsch, uppfriskande duschgelé. Därefter smörja in sig rikligt från topp till tå med en riktigt bra och effektiv eftersollotion. En för ansiktet och en för kroppen.

Sen är man fräsch och brun på en och samma gång.

Soltabletter
Det finns soltabletter som är bra för personer som är känsliga mot solen.
Jag pratar inte om tabletter som gör en brun. De jag menar förbereder kroppen på att ta emot solstrålar, så kan man säga.

De tabletter jag jobbat med är suveräna.
Meningen är att man tar en om dagen i 14 dagar innan man ska sola. Man fortsätter att äta dem i ytterligare 14 dagar. Och när man kommer hem tar man dem i 14 dagar.

De är ämnade att aktivera melaninet i huden (hudens pigment). Förbereda melaninet att snart kommer det solstrålar. På så sätt får huden en mjukstart och klarar av att ta emot solstrålarna på ett bra sätt. Denna typ av produkt ersätter absolut inte solskyddsmedel. De är ett kompliment till solskyddsfaktor.,

Jag har en kompis som får soleksem redan efter fem minuter i solen. Och ibland även i skuggan. Sedan hon började ta soltabletter så har hon klarat sig betydligt bättre och sluppit blåsor .

Jag har inga problem med solen. Jag älskar solen. Har alltid varit duktig på att poängtera för folk hur viktigt det är med solskydd. Själv har jag varit ytterst slarvig. På utlandssemestrar till och med i karibien har jag solat utan att använda solskydd. Smorde in mig lite när jag började bränna mig. Ja jag är en idiot! Dumdristig!

När jag kom hem efter 14 dagar på Isla de Margarita, Venezuela, var jag löjligt brun. En av mina arbetskamrater sa: ”Jag visste inte att man kunde bli så där brun”. Haha.
Jag och en annan tjej i sällskapet, vi började med ”solskyddsfaktor noll” efter tre dagar.
I vanlig ordning hade jag förberett huden väl med skrubbcrème och dessutom de här soltabletterna jag berättat om. Så jag brände mig aldrig.

På senare år har jag börjat använda mer solskyddsfaktor i ansiktet än tidigare. Är lite mer rädd om hyn.

Jag erkänner att jag är slarvig och tar risker. I dessa hudcancertider. Men jag har en bra hudtyp som tål solen mycket bra. Jag får kanske äta upp detta en dag.

Mitt råd till alla, hur ihåligt det än låter att komma från en sån som mig:
respektera din hy, respektera solen, använd bra solprodukter och ofta.

Hoppas informationen här kan vara bra tips (utom mitt erkännande om hur slarvig jag är när det gäller solskyddsprodukter).

Anna

Författare: AnnaBloggar.com

Jag tar ut glädje i förskott. Det enda som kan hända är att jag varit glad i onödan.

2 reaktioner till “Råd inför solsäsongen”

  1. Jag tar alltid soltabletter innan för att slippa soleksem och det hjälper riktigt bra. Tyvärr är jag allergisk mot alla solkrämer med solskyddsfaktor över 10 – det är då jag får soleksem – men att ta med en kakaosmör (som får smälta i solen) funkar bra och jag bränner mig inte. Efter sol och bad smörjer jag in mig med kokosolja. På det klarar jag en månad i Thailand utan problem. Jag älskar solen men vet att jag borde vara mer vaksam eftersom jag inte tål krämer. Har nog testat alla sorter genom åren :/

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s