Hudtyp och hudanalys

Hej

Idag pratar jag om hudtyper och hudanalys
Jag har jobbat i över 30 år i skönhetsbranschen och vill dela med mig om det jag vet. Lite tips och råd utan att krångla till det (hoppas jag).

Tidigare inlägg har handlat om:
-mineralolja
-ansiktsvård
-inför solsäsongen

Idag handlar det om hudtyper och hudanalys

Min första rekomendation är att vända sig till en hudterapeut på en bra salong. Vissa butiker har en maskin, en scanner som kan göra en analys för att komma fram till hudtypen.
Hos vissa nätbutiker kan man göra en liten analys genom att svara på frågor. Utifrån det får man svar på antingen hudtyp eller rekommendation om produkter.

En del kan man själv komma fram till.
-hur känns den när du vaknar på morgonen
-Hur känns den efter att du rengjort ansiktet och innan du applicerat en crème

Flera faktorer kan påverka hudtypen eller hudkvaliteten. Viss medicinering till exempel. Och vissa sjukdomar. I mitt eget fall har jag märkt att själva hudstrukturen vid mun/kinder har en annan struktur nu än tidigare. Jag kopplar ihop det med cytostatikabehandlingen jag genomgått och kanske även Tamoxifen-läkemedlet som jag ska äta i fem år. Det gäller att jag tar hand om huden ännu mer.

I stora drag.
Torr hy:
stramar, kan ha torrynkor

Blandhy:
den vanligaste hudtypen. Hyfsat problemfri, sund hy. Den så kallade ”T-zonen” är lite fetare än resten av ansiktet. T-zonen: haka, näsa, panna.

Normal hy:
perfekt balans av fett och fukt. Inga feta eller torra partier. Jag kan säga att denna hudtypen har jag nog aldrig haft.

Känslig hy.
Har lätt för att rodna, reagerar på kyla och värme.
man kan ha fet + känslig hy och torr+känslig hy.

Min uppfattning är att för att säkerställa att en hy verkligen är känslig, bör man ta hjälp av en hudterapeut för analys. Göra en ansiktsbehandling. Det är dessutom skönt. Värt pengarna.

Och sen då?
Okej. När man kommit fram till sin hudtyp, vad gör man då?
Jag är inte så säker på att det står på alla de ansiktscrèmer som finns på marknaden, vilken hudtyp de är ämnade för. Man behöver hjälp.

”Hudanalys”
På nätet finns några butiker där man kan få en uppskattning om vilken typ av produkter som passar in.

Det är bara att googla 🙂

Lloyds Apotek har en scanner som man kan testa gratis. Det ska jag göra. Imorgon 🙂

Viktigt angående känslig hy
Det jag anser vara absolut viktigast är att om man får bekräftat att man har känslig hy, ja då ska man aldrig tveka utan bara använda produkter som är speciellt framtagna för denna hudtyp.
När man gör en hudanalys eller en ansiktsbehandling, informerar hudterapeuten vad man ska tänka på när man ska köpa ansiktscrèmer. Får säkert också reda på om det är något specifik ingrediens som kan vara orsak till den känsliga hyn. Dessutom rekommenderar de bra produkter. Jag vill påstå att alla bra och duktiga hudterapeuter som är certifierade, rekommenderar bra produkter med bra ingredienser.

Det kan mycket väl vara läkemedel man måste äta, vissa sjukdomar och hälsotillstånd, starka behandlingar man måste utsätta sin kropp för (som i mitt fall: cytostatika), som är en orsak till plötsligt försämrad hud eller hy.

Jag slutade tåla vissa produktmärken
För jättemånga år sedan fick jag besvär genom att jag började bli överkänslig mot dofter. Jag använde hudvårdsprodukter med en hel del växtbaserade ingredienser och tillsatt parfymämne. Näsan började rinna. Ögonen började rinna. Pågick länge, dagligen. Dessutom dök det upp pyttesmå, vita ”bloppar” som jag kallar det. Tänkte det är väl fet hy jag har. Överdriven talgproduktion. Fast hyn såg inte fet ut i övrigt.

Det visade sig att produkterna jag arbetade med, kunde jag inte använda längre. Panik. Vad skulle jag göra? Tyckte de var bra ju. Och lättillgängliga. Jag provade alla möjliga i sortimentet men det blev inte bättre. Näsan och ögonen rann. Det tog ett tag innan jag kom på att det var hudvårdsprodukterna. Jag trodde först jag blivit allergisk mot pollen och sånt. Och köpte allergimedicin mot detta. Hjälpte lite i början men problemen kom tillbaka.

Nu medan jag sitter här och skriver kan jag berätta att jag igår tog det sista i en flaska ansiktsvatten som jag använt den senaste månaden och varje dag har näsan och ögonen varit besvärliga. De är inte besvärliga 24/7 utan några timmar på morgonen efter att jag använt den, och några timmar på kvällen efter att jag använt den. Nu är den slut och jag gick över till ett ansiktsvatten till känslig hy och den fungerar oftast bra. Ingen rinnig nära eller ögon. Men jag vill ha aktiva produkter som ger resultat och det gör inte produkter mot känslig hy, på mig. De bara ”mjukgör” och skyddar mot yttre påverkan. Men inte tillräckligt bra ur anti-age-synpunkt.

Jag gick till en välrenomerad salong och fick en ansiktsbehandling. Jag hade en känsla av att jag fått torr hy och behövde veta min hudtyp för att söka efter rätt hudvårdsprodukter.

Terapeuten klämde alla porer, analyserade och behandlade. Jätteskönt och ont på en och samma gång. Hon sa att jag hade torr och känslig hy. Känslig? Den uppfattningen hade inte jag. Vi kom fram till att den torra hyn berodde på att ansiktscrèmerna som jag använde på den tiden, innehöll mineralolja. Företaget jag jobbat för, tog bort mineralolja i den vevan, men nu var det så att jag blivit överkänslig mot vissa parfymämnen och vissa vegetabiliska ingredienser så jag kunde inte använda dessa produkter längre.

Jag vill inte berätta var jag arbetat och vilka produkter vi sålde. Det är mycket bra och milda produkter. Effektiv hudvård. Det är bara det att jag inte kunde använda dem i ansiktet på grund av mina allergiliknande besvär.  Flera av kroppsvårdsprodukterna och mycket av sminket kan jag använda utan att få besvär. Det är jag glad för * ler*

På salongen där jag gjorde min ansiktsbehandling köpte jag ett minikit av produkter som skulle passa min känsliga hy. Exuviance. Bra produkter. Doftade aprikos. Fungerade bra på min hy.

NuSkin – min räddning
Jag fick nys om ett amerikanskt märke via en kompis, och började testa. Chansade och beställde rubbet för hela rengöringsritualen.

NuSkin heter företaget och produkterna finns bara att köpa via deras webbutik.De har en svensk webbutik och det är ju bra.

Efter att ha använt deras ansiktsprodukter i tre – fyra månader, gjorde jag en ny ansiktsbehandling på samma salong som förra gången. Jag sa inget om mitt förra besök, inget om någonting utan jag ville veta vad hon kom fram till. Nu sa hon att huden var blandhy, det vill säga en problemfri hy (eftersom min teori är att nästan ingen har 100 % ”normal hy → ”perfekt” balans av fett och fukt.)

Dessutom tålde min näsa de här produkterna utan att visa överkänslighet i form av ruinnande ögon och näsa och nysningar som också kunde förekomma innan.

Jag använder fortfarande NuSkins produkter. AgeLOC heter serien och är det absolut bästa jag någonsin använt, när det kommer till effektivitet och ”bevisad verkan”. Deras slogan är dessutom The Difference Demonstrated. Och jag instämmer. ”Prova själv och se skillnaden”.  Behövs ingen övertalning.

Om någon är intresserad av att veta vad jag använder så kommer informationen här. I annat fall kan man bara hoppa över resten i detta inlägg 🙂

Jag använder AgeLOC dag-, natt, och ögoncrème, en linecorrector som är en tunn crème som man har runt munnen, mellan ögonbrynen, under ögonen, ”kråksparkarna”, ja ställen där man har ”fina linjer”. Ett serum använder jag också. Samt ett ansiktsvatten för torr och normal hy.

IMG_2486

Dessutom har jag världens bästa maskin som NuSkin har tagit fram och har patent på. Galvanic Spa System II heter den. Den är även poppis i kändisvärlden både här hemma och i USA. Och då bara mååååste den vara bra ju 😉

Den är verkligen riktigt bra. Och ljudlös med undantag av ett svagt pip var 15 sekund för att tala om att den ”är igång” och skickar ström.

Till maskinen använder man Facial Gels, två olika sorter, som rengör huden på djupet. När man rengjort med de två geléerna applicerar man ganska rikligt med True face line corrector, en tunn crème som man applicerar ganska mycket, lokalt på ställen där man har små rynkor eller där man vill förebygga uppkomsten av sådana. Jag sätter en liten klick mellan ögonbrynen, vid ögonens ”kråksparkar”, under och ovanför hela ögonbrynet, överläppen, ibland pannan och de fina linjerna vid munnen. Sedan ställer jag in maskinen på ”steg 3” och masserar in crèmen med munstycket. Det tar cirka tre minuter. Hyn blir riktigt fräsch direkt efteråt. Lyster. Och framförallt: den ger ett tillfälligt lyft.

Maskinen ska användas ungefär var 4:e dag för bästa effekt. Det tar knappt 10 minuter. När jag använder denna, behöver jag inte gå på ansiktsbehandling lika ofta som annars. Nu går jag bara på behandling en gång om året (utom förra året när jag var sjuk hela tiden) för att ha koll på min hudtyp och för att det är skönt att någon annan tar hand om huden *ler *

Effekten av True Face Line corrector blir flera gånger mer effektiv än när man applicerar den med fingrarna. Och AgeLOC Future Serum blir dubbelt så effektiv ihop med maskinen än när man applicerar med fingrarna.

Maskinen Galvanic Spa System II
En programmerbar apparat med patentskyddad, regelbar galvanisk strömstyrka och utbytbara munstycken för ansikte, hårbotten och kropp.
Det känns behagligt att använda den. Huden kan ibland bli lite tillfälligt röd om man kör med maskinen för länge på samma punkt. Det har jag märkt när jag kört för länge mellan ögonbrynen. Men maskinen hjälper. De pyttesmå vecken jag hade från början är borta.

Information här är hämtad från NuSkins hemsida:
FÖRBEHANDLING

 • Under förbehandlingen är apparaten ageLOC® Edition Nu Skin Galvanic Spa System™ II och förbehandlingsgelen negativt laddade.

 • Dessa negativa laddningar stöter bort varandra och överför förbehandlingsgelen till huden.

 • Förbehandlingsgelen fäster sig på orenheter i huden.

 BEHANDLING

 • Under behandlingsfasen är apparaten ageLOC® Edition Nu Skin Galvanic Spa System™ II och förbehandlingsgelen positivt laddade.

 • Dessa positiva laddningar stöter bort varandra, vilket underlättar överföringen av de välgörande ingredienserna till huden, inklusive den exklusiva ageLOC-ingrediensblandningen.

 • Den positivt laddade apparaten attraherar de resterande negativt laddade orenheterna från förbehandlingsfasen och drar ut dem ur huden.

När man gjort dessa två moment, applicerar man True Face Line corrector och masserar in med maskinen. Därefter kan man köra en kur med serumet ihop med maskinen var 4:e dag och övriga dagar applicera med fingrarna. Så gör jag.

Om man inte använder Serum så applicerar man dag-, och nattcrème enligt vanlig rutin.
När man använder den här maskinen så ser man verkligen att ansiktet fått sig ett lyft.

Bevisad verkan
Jag måste berätta en grej. Jag använde den på mitt ex. Han ville testa.
Efteråt skulle han hem till en kompis. Utan att exet sa nånting till kompisen, tittade kompisen på honom och undrade vad han gjort med ansiktet.
”Vaddå?” frågade exet.
”Ja du ser annorlunda ut” sa kompisen. ”Du ser beläst ut”.
Sååå, man kanske ser mer intelligent ut också. Hahaha.

Min kompis som introducerade dessa produkter för mig, gjorde en test hemma.
Hon använde maskinen på ena ansiktshalvan. Sen skulle hon träffa sin syster.
Systern undrade vad som hänt med hennes ansikte. Systern tyckte att hon såg ut som efter man fått en stroke. Ena ansiktshalvan hängde lite. Men i själva verket var det ju den andra halvan som fått sig ett lyft 🙂

Jag kunde valt Exuviance-produkterna  istället, men fastnade för NuSkins av ännu en anledning, mer än effektiviteten och att jag tålde dem bra. Det är att man får bonus när man köper. Det är så himla smart. Varje produkt har ett poängvärde. Poängen samlas på hög och man kan välja produkter för den poäng man samlar ihop. Man kan samla poäng hur länge man vill. Så jag samlar på hög. Nu är jag uppe i nästan 100 poäng. För det kan jag få en nattcrème och en dagcrème gratis och de kostar ändå runt 500kr stycket. Jag har dessutom rabatterat pris i förhållande till det som visas på hemsidan när man inte är inloggad. Samlar jag ytterligare 50 poäng, vilket det blir med nästa beställning, så får jag AgeLOC Future Serum gratis. Det kostar annars cirka 1500 kr.

Är det någon som läser detta och som vill bli registrerad så säg gärna till mig så ordnar jag det. Man får nämligen lite procent i bonus om man registrerar ny medlem. Och det tackar jag gärna ja till.

Anna

 

 

Författare: AnnaBloggar.com

Jag tar ut glädje i förskott. Det enda som kan hända är att jag varit glad i onödan.

3 reaktioner till “Hudtyp och hudanalys”

 1. Nu har jag funderat jättemycket på huden. Tack för all inspiration. Funderat på hur jag gör, funderat på hur man borde göra och lite annat. Det jag tänker på är hudvården inifrån så att säga. Vad äter man och hur påverkar det huden? Har det ett samband med att jag tex aldrig smort in mig (än)? Jag vet att när jag slutade med mejerivaror så försvann min vuxenacne rätt så snabbt. Önskar att någon sagt det till mig tidigare.
  Googlade i veckan, när jag hade tid, och hittade en del artiklar kring hur maten påverkar huden och hittade denna som jag tyckte var bra https://www.forbes.com/sites/sarahwu/2014/09/16/eating-for-beauty-the-best-diet-for-healthy-clear-skin/#3359215f1e60

  Men imorse har jag smort in mig – helt parabenfritt och kemikaliefritt. Inser att jag kanske klarat mig utan i vanliga fall men att behandlas för C är inget vanligt och då behövs lite hjälp utifrån.
  Jag är glad att du skriver om detta för det får mig att tänka vidare. Tack!

  Gillad av 1 person

  1. Så bra att jag sått ett frö *ler *. Det sporrar mig att fortsätta skriva. Så bra att du fick en positiv effekt av att skippa mejeriprodukter.Visst kan man behandla huden inifrån. Det är ett optimalt sätt: att behandling utifrån möter behandlingen inifrån i kroppen. Jag har inte tidigare läst just den artikel du länkar. Den är superbra och jag håller fullständigt med att det vi äter spelar roll. Ett av mina skönhetsinlägg kommer att handla om fria radikaler bland annat. Och antioxidanter. Jag är övertygad om att huden påverkas positivt och negativt beroende på våra matvanor.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s