Antiperspiranter vs deodoranter

Hej

Antiperspiranter och deodoranter. Vad är skillnaden?
De flesta kallar nog båda sorterna för deodorant fast det kan vara antiperspirant deodorant man menar. Och det går väl bra att säga, tills man pratar med en säljare av just denna typ av produkt.

Deodorant
döljer lukt men tar inte bort fukt.
Min erfarenhet är att folk tycker att en deodorant är betydligt mindre effektiv än en antiperspirant deodorant. Och vissa personer svettas rejält och andra nästan ingenting.

Antiperspirant deodorant
tar bort både lukt och fukt.
Ämnet som gör deodoranten antiperspirant är vanligen
aluminiumchloride, aluminium chlorohydrate, aluminium zirconium.

I många år har det debatterats och forskats kring detta ämne.

Dålig vana?
Det finn ju en anledning till att man svettas. Frågan är hur bra det är att täppa till svettkörtlarna. Samtidigt vill man dofta fräscht och inte svett. Dessutom har antiperspiranterna vant oss vid att alltid vara torr i armhålan, till och med när man tränar ibland. det är fult att svettas.

”Totalt skydd”
Det vimlar av antiperspiranter på marknaden. Sådana som ska ge ”
totalt skydd” mot svettning , kan kallas ”24 h” , vara ”säker” och andra säljargument och löften. Och alla är säkert så här effektiva också. Frågan är om de behöver vara så effektiva. Vem behöver en deo som verkar i 24 timmar? Det vill säga dygnet om? Det räcker väl att den verkar under de timmar man är vaken? 

Detta tolkar jag som att det är onödigt stor mängd verksamt ämne i produkten.

Göra en test och bryta ditt mönster?
Detta har du kanske redan gjort? *ler *
En grej som jag kom på mig själv med för cirka15 år sedan. Det är det här med att göra saker på rutin. Lika säkert som jag borstar tänderna på morgonen, rollade jag fyra fem tag i armhålan med antiperspiranten. Utan att sen tänka ifall jag behövde använda den varje dag och dessutom rolla så där många gånger.

Jag testade att ”trappa ner”. Rollade varannan dag sedan var tredje dag. Testade att rolla bara två roll. Ner och upp. That´s it.

För mig fungerade detta och så forsatte jag. Och gör ännu. Under hela året 2017 kan jag räkna antalet gånger jag använt någonting i armhålan. Och: nej, jag har inte luktat svett och känt mig ofräsch.

Jag väljer mina tillfällen när jag använder deo eller antiperspirant. Innan träning och de (få) gånger numera som jag är ute på krogen.

Med detta vill jag så ett frö. Att någon läsare kanske också testar och trappa ner användandet av antiperspiranter.
Detta intressanta hittade jag i Måbra.se
https://www.mabra.com/hudlakaren-ni-anvander-deodoranten-helt-fel/

Alternativ
När jag var på Filippinerna  i en månad 1983 blev jag introducerad Tawas. Alla i min svägerskas familj använde det istället för traditionell antiperspirant. Jag minns att Tawas var oerhört effektivt mot svett och jag fick veta att det var betydligt bättre för kroppen än antiperspirant deodorant.

Jag googlade nu för att ta reda på vad Tawas egentligen är.
Twas: alum. Även kallad Potassium = kalium. En saltkristall som man krossar till smulor i en mortel. Familjen hällde de krossade smulorna i en tom Johnson Babypowder-förpackning av plast med lagom stora hål upptill. Då kunde man skaka ut småsmulorna Tawas och gnida i armhålan efter duschen. Fungerade så bra att jag tog med det hem.

Det finns säkert flera substitut att använda. Tipsa mig gärna. Tack på förhand.

Jag har fått ett tips från en bloggkompis och vill lägga till det här. Tusen tack Maria65a. Guld värt!
Lavilin deodorant. Denna ska jag beställa.
http://cosmetictreasures.se/naturlig-skonhet/lavilin-deodorantkram/

Anna

 

Författare: AnnaBloggar.com

Jag tar ut glädje i förskott. Det enda som kan hända är att jag varit glad i onödan.

10 reaktioner till “Antiperspiranter vs deodoranter”

 1. YES! 🙂 Jag visste (!) att du skulle ha något bra alternativ, Maria. Tusen tusen tack. jag blir jätteglad. Jag lägger till detta i mitt inlägg. Gissa om jag ska köpa en sådan! Nu slänger jag iväg en kram till dig för jag blev så glad. 🙂

  Gillad av 1 person

   1. Jag har haft min i flera månader och som du skriver så svettas jag inte heller mkt under armarna så ibland glömmer jag men känner aldrig att jag luktar illa. Jag tror att dom flesta inte luktar men tror att dom gör det. Är man ren så luktar man sällan

    Gillad av 1 person

 2. Låter bra med Maria65a.s deodorant. Jag har avstått helt sedan jag fick bc, sommaren var vidrig, men ville inte smeta något när jag var opererad i armhålan. Och efter strålningen få man inte använda någonting som innehåller parfymer där man strålat.

  Gillad av 1 person

  1. Ja jag ser fram emot att använda deon. Ja inte törs man använda något i armhålan efter strålning men menar du att man aldrig kan använda deo mer eller ”bara” undvika under viss tid? Jag slapp strålning så jag vet ingenting om restriktioner i det avseendet.

   Gilla

  1. Ja det är inte särskilt trevligt med aluminium chloride. Tawas som jag berättar om i inlägget, är alun eller potassium alum som det också heter. Alun är mineralsalt. Vad jag förstått så är kristallerna i detta salt så stora att de stannar utanpå huden och kan inte ta sig igenom, så som aluminium chloride gör. En bloggkompis – Maria – tipsade mig om denna och den har jag beställt och ska prova. Kanske är något för dig också? *ler * http://cosmetictreasures.se/naturlig-skonhet/lavilin-deodorantkram

   Jag hittade denna som jag också ska testa. https://www.apotea.se/thai-kristall-deodorant-56-g?gclid=CjwKCAiAksvTBRBFEiwADSBZfEYSMO5SWbx7944iB8UfJ1NfRq66ipfkZxq_8-mAJFoImZXGqdPkORoC3YgQAvD_BwE

   Den innehåller bara två ingredienser och det verkar lovande. Så snart jag testat dem kommer jag att skriva om dem 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s