Borgerkroen och födelsedag

Hej
I torsdags den 25 januari var det äntligen dags att åka in till Borgerkroen i Helsingör. Det är nästan ett halvår sedan vi var där sist.

Kanonbra väder. Omkring +7 grader. Solen trängde sig fram och det var så där härligt i luften.

Min födelsedag den 25 januari. Det brukar vara vilket väder som helst denna datum. Allt från massor med minusgrader och snö, till vårliknande väder och sol, som denna gången. Förra året var det betydligt kallare.

Jag vet inte ifall jag kallar det att fira min födelsedag. Inte så att jag ställer till kalas eller fest och ska inkassera presenter. Nej, jag vill fira mig själv på ett sätt, att göra det jag vill göra. Något skönt och avkopplande. Något år har jag kanske bara legat på soffan och ätit praliner och kollat TV. Någon annan gång gått och ätit en lunch på stan med mamma. Ungefär så * ler* . Allt beror på vad det är för väder denna dag.

Sorgenfri
I ett tidigare liv åkte jag och min dåvarande sambo till Sorgenfri i Köpenhamn. Mitt absoluta favoritställe i Köpenhamn. Ligger vid Nytorv. Sorgenfri är oerhört populärt bland både Köpenhamnare och turister. Ska man dit på lunchen gäller det att vara där senast 11.30 sen är det tjockt. Här brukar jag äta Platte. Det är också smörrebröd kan man säga fast annorlunda. Lite mer matigt. Och man lägger själv upp pålägget på sin macka eller på tallriken.

En gång för många år sedan när vi var där, det var en lördag eller söndag. Då var det en gammal , kraftig tant i röd klänning som stod vid pianot och sjöng gamla sånger. På danska. Och en gubbe satt vid pianot och spelade. Det var lite som att se en gammal film. Himla coolt.

Borgerkroen
Vi kom in med färjan redan kl 11 på förmiddagen.

Beställde vars tre ospecificert smörrebröd som det heter på danska. Vi får helt enkelt en bricka med sex olika pålägg på mackorna. Man kan inte välja pålägg. Jag äter inte griskött, mer än de gånger jag äter smörrebröd i Danmark. Fast bara tunna påläggskivor. Fläskestek-mackan får André. Det fixar jag inte.

För första gången på flera månader drack jag öl. Två Tuborg Classic. Jag är inte så glad för öl längre, som jag var i somras när jag fick ett sjukt begär efter öl?! Jag som aldrig varit en öl-älskare. Skumt. Nu kan jag klämma en öl vid festliga tillfällen som detta. För att det hör till. Annars struntar jag i det. Har inte öl hemma. Och ingen annan alkohol mer än portvin och rödvin att göra sås på.

Vi åt i lugn och ro på Borgerkroen som är en urgammal restaurang. Supermysig inredning.

Efter det gick vi upp på Ströget och gick in på Vivaldi, en italiensk trevlig restaurang där vi för övrigt var förra året. Vi ville ha något varmt att dricka så André beställde varm kakao och jag en cappuccino. Sugen på något till. Jag som bestämt mig för att inte äta socker och inte suktat efter socker för den delen. Det var ju min födelsedag och vill jag äta något sött så äter jag något sött hahaha.

IMG_2468
En belgisk våffla
Jag har aldrig någonsin ätit Belgisk våffla. Jag vet hur de ser ut och någon pratade om just belgisk våffla nyligen, i något sammanhang jag inte minns. En av de tre desserterna de hade var alltså belgisk våffla med is. Is = glass. Det kom en hel skärbräda proppad med efterrätt. Se själv. En jätteskål med hallonglass, vaniljglass och chokladglass. Jag är ingen glassälskare men det smakade gott. Hemmagjord. Ovanpå glassen låg en tennisbollstor hög vispad grädde. Hjälp!

En skål med färsk frukt. YES. Druvor, blodapelsin i klyftor, honumgmelon och en annan sorts melon som jag inte vet vad den heter.

Våfflan såg väldigt spännande ut. Det var ringlat mörk choklad ovanpå Tjusigt. *ler *

Nu krullar sig tånaglarna
Daaaaa! Shit vad sött. Det var nästan så tånaglarna krullade sig! Trots att André hjälpte till att äta, lyckades jag inte äta upp den. Jag hade garanterat spytt ner mig om jag hade stoppat i mig allt det där. Åt upp all frukten och halva våfflan och 1/3 av glassen och grädden. Fixade inte ens dricka upp hela cappuccinon.

För att undvika total matkoma betalade vi och gick ut. Promenad i solen längs ströget ocn ner till färjeläget. Kom alldeles lagom för att missa båten. Ingen fara. De går var 20:e minut.

Mamma och jag
Mamma fyller år på MIN födelsedag *ler *. Jag sa till henne att jag inte skulle hinna fira henne tillsammans med mina syskon med familjer. Jag kommer senare, sa jag.
Men jag hann. Vi var hemma i stan kl 15 och kom som första eftermiddagsgäst till mamma. De andra ramlade in en kvart senare och sen var det fullt hus. Det åkte fram Budapestlängder, franska våfflor och en massa andra kakor och det var då tånaglarna vek sig dubbla hahaha. Jag åt inte en enda kaka. Huga!

I Helsingör kan man köpa jättefina snittblommor på det lilla torget utanför Borgerkroen. Två stora buketter dubbelbladiga tulpaner köpte jag till lilla Mamma * ler*. Det gillar hon.

Hissen gick inte ända upp
Det blev bara 6464 steg denna dag. Totalt. Och 235 kalorier bort En bråkdel av den belgiska våfflan. Var lite mör efter denna dagen så när jag kom hem orkade jag inte ta trapporna alla fem våningar. Så jag tog hissen till tredje och gick de andra två.

Belgiska våfflans fel
Denna kväll blev helt sjuk. Jag kände mig helt speedad. Som en Duracellkanin. Borde vara trött men jag var löjligt pigg och det kändes som att jag druckit en massa energidrycker. Det måste vara den där våfflan. Allt sockret. Efter att ha fastat i åtta dagar och inte ätit något sött på 13 dagar i sträck så bara måste det vara sockret som fick mig att bli speedad. Jag har i allafall ingen annan teori.

Jag duschade och kröp ner i sängen. Sa till André att det kanske kännd bättre efter en varm dusch och sängläge. André höll på med något annat och jag kollade Netflix. I två timmar låg jag under mitt täcke och två filtar och småfrös. Fick inte upp värmen ordentligt. Hungrig blev jag. Många timmar sedan jag åt. Jag kunde inte koppla av så till slut gav jag upp. Då var klockan runt 23 och jag steg upp och åt två knäckemackor med skivad rökt lax. Drack varmt vatten.

Då först kom kroppsvärmen och jag lyckades somna strax efter midnatt.

Den 26 januari
Vaknade klockan 8. Min sova-app i mobilen väcker mig då lute mjukt och fint.
När jag druckit min ingefära-citrondryck, softade en stund, klädde mig och tog en power walk med kärringavagnen ner till CityGross och storhandlade. Vi storhandlar en gång i månaden och fyller frysen. André mår inte bra och är överansträngd sedan flera månader tillbaka. Han fick ta ett tungt lass när jag var sjuk så jag har sagt till honom att nu är det min tur. Jag ser det som ett motionspass och jag gör det så gärna. Handlar.

Det tar 10 minuter att gå ner till affan så jag sticker iväg som en blixt genom stan hahaha.

Denna dag blev det strax under 5000 steg. Hann inte mer för min yoga börjar ju kl 15 och till dess behöver man varva ner annars är medi-yogan helt ogjord och fyller ingen funktion.

Yogan är så himla bra. Ett perfekt avslut en fredag eftermiddag.
Anna

Författare: AnnaBloggar.com

Jag tar ut glädje i förskott. Det enda som kan hända är att jag varit glad i onödan.

4 reaktioner till “Borgerkroen och födelsedag”

    1. Tack 🙂 . Ja det blev way too much men det var mitt val. Att testa de där våfflorna. Det hade den effekt jag förväntade mig. Att det skulle bli en slags sockerchock. Tror denna traumatiska hahaha upplevelse kommer att hjälpa mig att ge socker kalla handen.

      Gilla

Lämna en kommentar