Eksemet och knutan. 23 november 2016

Var hos läkaren för att kolla ett eksem på foten som jag haft i över ett år. Fick recept på en cortisonsalva att smörja området med, i två veckor. När doktorn tittat färdigt på mitt utslag på foten och jag skulle gå, kom jag på att jag hade ett ärende till.

-”Jo det var en sak till förresten”, sa jag. ”Vad fasen är detta” och pekade. Det tog en liten stund för att hitta den för knutan är så himla liten.

Det är nämligen så att i duschen kvällen innan läkarbesöket, kände jag en pytteliten knuta snett ovanför höger bröst. Om bröstet är en klocka så sitter knutan på ”Klockan 2”. Jag är urdålig på att kolla brösten i duschen. Jag vet inte varför jag gjorde det denna gången. Jag brukar lyssna på Guldkanalen Skåne och en morgon pratade Anna på Guldkanalen med en läkare om just vikten av att kolla sina bröst regelbundet. Jag som är så himla kass på att göra det.  Dessutom hade vi nyligen pratat om mammografi på jobbet och jag påmindes om att jag borde kolla dem i duschen. Framförallt eftersom jag inte varit på mammografi på jättelänge.

Berättade för min pojkvän André om knutan och bad honom känna. Det är nog en muskelknuta, sa jag.
-”Bra om du kollar det imorgon, när du ändå ska till läkaren”, sa han.

Läkaren kände på knutan och frågade när jag upptäckte den.
-”igårkväll, i duschen, svarade jag. Läkaren var en ung tjej. Hon kallade på en annan läkare som också klämde. Jag fick lägga mig på britsen och blev noga undersökt på området kring knutan.

De kunde inte avgöra vad det var och jag sa att det är kanske en muskelknuta. Jag har ju haft muskelknutor förut men inte just vid bröstet. Eftersom jag inte varit på mammografi på länge så sa hon att hon ordnar att jag får en kallelse till mammografi. ” bara för att börja någonstans”, sa hon.

-”Visst”, sa jag och tänkte att det är ju bara en muskelknuta. Jag bokar en tid hos sjukgymnasten på jobbet så hjälper hon mig, tänkte jag. Det blir bra detta. Mammografi är ju inte fel. Hade tänkt gå och kolla när jag fick kallelse en månad tidigare men glömde bort det.

Undersökning på mammografienheten i Lund
Senaste och enda gången jag var på undersökning var 2011, fick jag reda på när de kollade min mammografihistorik. Jag fick genomgå en noggrann undersökning av mina bröst och det var inte så trevligt. Stackars bröst. Bilderna på det högra bröstet visades direkt till en läkare i rummet intill.  Han kom och sa att vi gör en undersökning till, direkt.

Jag fick gå in i ett annat rum och lägga mig på britsen. Denna undersökning handlade om ”punktering” .  Jag minns inte exakt vad som gjordes  så det kan jag inte återberätta.  Han körde med en slags ultraljudgrej runt om bröstet och på bröstet. Detta kändes ingenting. Jag hann tänka: ”fasen vad skönt det är med undersökningar om inte gör ont”. På monitorn kunde man se hudens struktur och form.  Såg ut som mjuka vågor och fina former på kurvorna som visades.  Mitt i detta mjuka, fina visades en spetsig  topp när han drog fram med instrumentet där knutan satt. Han gjorde detta om och om flera gånger. Jag förstod såklart att del långa spetsen som visades, var knutan.

Jag frågade ingenting utan var tyst och bara följde med på monitorn. Läkaren var en roligt, positiv kille och det gjorde undersökningen lite lättare. Jag är också den som tar fram humor från bakfickan, allt för att göra situationer lättsammare.

Han skulle punktera den här lilla knutan och det gjorde så in i norden ont. Han sa något i stil med  ”nu kommer jag att behöva vara lite dum mot dig. Det är så, vi läkare måste vara ibland” . Två hårda slag, riktigt hårda. Till saken hör att jag är ganska sjåpig när det gäller smärta. Hatar tandläkarbesök. Till och med en vanlig undersökning är jobbig för det gör ju lite ont. Tycker jag. Om inget annat så i mungipan och käkarna hahaha. Om det sen ska borras så vill ja ha all bedövning de har i skåpet. Jag har ingen tandläkarskräck. Tycker bara inte om att undersökningar ska göra ont.  Söv ner mig och gör vad ni ska, typ.

Well, i samband med punkteringen togs prover. Man behövde också kontrollera armhålan. Jag fick bedövning och sedan stack han en lång, tunn nål med en liten slang eller vad det var. Stack in den vid knutan ”klockan 2” och över till andra sidan bröstet och mot armhålan. Detta kändes inte värst mycket. Läkaren förklarade vad han gjorde men jag minns verkligen inte ett dugg om vad han sa. Jag kan inte heller några medicinska termer så de struntar vi i. Han berättade att provsvaren skickas till min läkare på vårdcentralen. Svaret skulle dröja en vecka. Kände mig öm ända ut i armhålan efteråt, men det var ändå okay, Jag tackade för mig och tog jag en sakta promenad i kylan från Lunds lasarett till Burger King (eller BurgarKungen som jag brukar säga) nere vid Clemenstorget vid Lunds Centralstation.

Den bästa trösten är ett Wopper Meal, i alla fall om man frågar mig. Proppmätt och ganska lugn tog jag tåget hem. Måste erkänna att tankarna for igenom huvudet, men fortfarande var jag övertygad om att det är en liten muskelknuta vi har att göra med. Det får jag besked på, om en vecka. Vet inte om jag var i en slags förnekelse eller ej.

Jag är sådan att jag sällan tar ut oro i förskott. Jag har gått igenom mycket i mina dagar och lärt mig att inte oroa mig. Jag tänker att är det något allvarligt, kan jag inte göra något åt det. Det är bara att följa läkarnas direktiv och ta allt som det kommer. Jag vet att jag blir bra efteråt för läkarkåren är mycket duktiga och de vet vad de gör. Jag har haft med en del kirurger att göra, i andra sammanhang och det är inte alla som överhuvudtaget ska ha dialog med sin patient. De ska operera för det är de bra på, men prata med patienten ska de inte. Därför behöver man själv vara stark och envis i vissa sammanhang.

Denna egenskap hade jag stor nytta av för många år sedan. Vill du läsa om det, så välkommen att läsa i fliken längst upp på min sida som heter ”Familjär polypos och Kocks blåsa”.

Kram från Anna

Författare: AnnaBloggar.com

Jag tar ut glädje i förskott. Det enda som kan hända är att jag varit glad i onödan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s