Biverkningar och rosa peruk

Hejsan

Det har gått 6 veckor och 3 dagar sedan sista cellgiftsbehandlingen. Jag trodde att biverkningarna skulle klinga av. Några biverkningar har jag kvar.

Vardagen fungerar
Först vill jag berätta att jag mår bra. Det är okej. Går på rätt håll och jag promenerar, stretchar, är ute bland folk och så vidare. Doktorn har sjukskrivit mig fram till september.

Rosa peruk
Jag har fått låna en ljusrosa peruk av en kompis. Som jag gillar den!

IMG_0980

För en vecka sedan kom jag hem från Sundsvall där jag har mina två barndomsvänner. Jag bor hos Agneta, min barndomsbästis. Våra familjer umgicks och hon och jag gick i parallellklass i Kvissleby utanför Sundsvall. Vi ses minst en gång om året. Längtar redan till nästa gång.

Det var den bästa konvalescens jag kan tänka mig. Annars har jag blivit bjuden till en träff någonstans i Sverige tillsammans med andra cancerpatienter men det är absolut ingenting för mig. Inte just nu i alla fall. Så jag bestämde mig för att klara av att orka flyga till Sundsvall. Det gick bra med resandet. Med bytet på Arlanda tog resan upp runt 6 timmar. Slängde mig på sängen när jag kom upp dit för då tog energin i kroppen slut. Otroligt härligt att komma upp till Agneta och hennes man igen. Stannade i en vecka. Kom hem för en vecka sedan.

De första dagarna stekte solen på deras altan. Jag brände mig på ena armen och axeln. Jag tål inte solen så bra efter cellgifterna men glömde bort att smörja in mig.

Biverkningarna som inte ger med sig
Ena biverkningen är stickningar och domningar på fingrarna. De vill inte ge med sig.

Har fortfarande problem med min högra hand. Stickningarna har gått över till domningar och visst känselbortfall i alla fem fingrarna. När jag gnider höger hands fingertoppar mot varandra känns det skrovligt och efter en liten stund börjar det ömma. Dessutom är hela handen känslig för värme. Exempelvis hålla i en varm mugg eller ha den i varmt vatten. Dessutom känns det som att huden är for stram. Att huden är torr i fingertopparna. Ungefär så kan jag beskriva det hela.

Jag har fått veta att det kan ta tid innan problemet går över. Ibland blir det kroniskt och går inte bort. Får ha lite tålamod med detta så ska det väl ordna sig. Inget jag kan göra åt det utan bara det bästa möjliga.

Styrkan i höger handen är svagare än innan. Har svårt att skruva av korken på saftflaskor, snäppkorkar på kroppslotioner och liknande. Går och tappar saker. Vågar inte hålla ett glas med bara högerhanden.

Det gör ibland ont när jag ska texta med mobilen eller skriva på datorn. Dessutom är styrkan i handen så pass svag att jag inte kan trycka ner tangenter ordentligt. Det gör att det tar tid att korrigera hela tiden. Detta är en av anledningarna till att jag inte skrivit på länge. Det jag skriver i detta inlägg är skrivet under flera dagar.

En sak som jag ofta gör är ”öppna-sträck-stäng”-övningar med handen och inbilla mig att det ska hjälpa. Känns bra för stunden i alla fall. En sak som underlättar och dämpar problemet är att virka. Dessutom är det roligt och avkopplande. Så jag virkar och virkar och virkar *ler *

Jag har en necessär som jag har mitt pågående projekt i, med alla tillbehör. Jag går ingenstans utan den. Var och varannan dag är jag på brorsonens fik i stan och där kan jag sitta i några timmar och virka. Dessutom gör de så himla god cappuccino och smarriga mackor och vem kan motstå det? *ler *

Svullen
Svullen på kroppen så jag inte kommer i mina kläder. Jag använder ofta tajta kläder. Jag kommer inte i dem!
Panik.

Under cellgiftbehandlingen svullnade kroppen. Det är en biverkning. Dessutom har jag varit stilla och mycket sängliggande i perioder eftersom jag mått dåligt och inte orkat hålla mig aktiv. Det har gjort att jag lagt på mig lite. På toppen av detta blir jag rejält svullen, framförallt fötter och ben. Så jag ser inte riktigt klok ut. Fast fötterna är värst. Jag är inte svullen i ansiktet och halsen. Händerna och armarna svullnar till lite ibland men det är så pass lite att jag inte bryr mig.

När jag vaknar på morgonen är jag svullen under fötterna så jag har svårt att gå. Det går som tur är över när jag tagit ett tiotal steg. Stapplar fram och har svårt att lyfta på fötterna. Jag ligger i sängen med benen uppallade på dynor på natten och när jag vilar för att undvika svullnad. Dock räcker det med att jag sitter ner i en kvart för att fötter och höger ben ska svullna. De är oftare svullna än inte svullna kan jag säga. Man ska ju röra på sig så ska svullnaden gå ner. Ibland gör den det ibland svullnar fötter och anklar när jag går.

Vissa skor har jag svårt att komma i. Jag köpte ett par riktigt sköna sandaler av märket Merrell. Om det så regnar ute vill jag ändå ha dem på. Så otroligt sköna. Och snygga. Grå med orange detaljer.

Har köpt störtcoola polkagrisrandiga stödstrumpor som jag har på mig emellanåt. Behöver köpa fler.

Jag har behövt köpa nya kläder. Massor med nya brallor av olika slag. Och större storlek än jag brukar ha. Igår köpte jag en supersnygg marinblå stickad koftjacka i storlek large. Jag mår dåligt av att behöva köpa storlek large. Jag som brukar ha 36/38. En tröst var att jackan är lite för stor *ler *

Mysteriet med smaklökarna
Mina smaklökar är på bättringsvägen. Har inte testat att äta Marabouchoklad ännu. En gång i tiden har jag varit chokladoman. Tryckt i mig choklad. Varje dag. Stora Marabouchoklad. Schweizernöt. Det är länge sedan jag slutade med det. Sedan jag började med cellgifterna har jag tyckt att chokladen smakar pyton så jag har inte ätit det sedan dess. Jo förresten. Lindh´s mörka, tunna choklad med mint gillar jag. Jag är annars inte förtjust i mörk choklad alls men Lindh´s är god. Särskilt bra fungerar den tillsammans med hallon.

Jag är inte den som köper hem öl och dricker till maten. Har aldrig varit en ölälskare. Jag föredrar röda viner och rosé om det ska vara alkohol. Det är bara på solsemestrarna jag blivit sugen på öl.

Öl dricker jag egentligen bara till midsommar och andra tillfällen där det ska vara sill på bordet. Och självklart när vi åker in till Helsingör för att äta smörrebröd. Då är det självklara valet Tuborg Classic. Mumsfillibabba säger jag bara.

NU plötsligt, sedan några veckor går jag och blir sugen på öl. What is this? Vad är det som händer med mig? Jag brukar aldrig någonsin vara sugen på att dricka öl. Jag har provat rosévinerna jag brukat köpa innan behandlingen och det smakar sådär likgiltigt. Inget jag suktar efter. Rött vin har jag smakat lite av och det gillar jag inte. Jag vill ha öööööl . Häromdagen drack jag två burkar öl hos syrran. Det var 3,5:or. Sedan åt André och jag pizza på en pizzeria och där klämde jag en stor starköl. Jag trodde det var mellanöl. Jo då, jag kunde gå hem och vinglade inte.

Jättekonstigt fenomen att jag börjat sukta efter öl. Jag fattar inte detta. Av förklarliga skäl har jag inte druckit en droppe alkohol sedan slutet av januari och det är ju 6 månader sedan. Om jag nu tvunget vill dricka öl så får jag se till att ha alkoholfri öl hemma. Jag är inte ute efter att bli onykter. Jag blir sugen på öl på samma sätt som någon annan blir sugen på Coca-Cola.

Idag är det lördag och solen skiner. Klockan är tio och jag ska fortsätta med mina projekt.

Just nu virkar jag bokmärken och syr shoppingväskor. Har sålt ett antal bokmärken och intresset verkar vara stort. Grodan ska skickas till Australien minsann. Jag skapar själv mönstrena till mina bokmärken och mitt varumärke heter dizzy D. Ser jag en bild på ett djur så kan jag se framför mig själva mönstret, hur jag ska virka.

  IMG_0971

 

Väskor har jag nyss börjat tillverka. Mina väskor är tänkta som shoppingkassar. Två storlekar än så länge. Ska visa bild på dem senare.

Lördag idag, ja. Mamma har bestämt att vi ska ha en slags släktträff på lördagarna på min brorsons fik i stan. Så vi har setts där varje lördag i en dryg månad. Riktigt roligt. De som kan och känner för det, kommer.  Jag ska dit. I rosa peruk *ler *

Gecko
Just nu har jag dille på att virka Geckos. är helt fascinerad av alla färger och mönster. Deras små fingrar. Ja helt fantastiska. Designade *ler *

Tänk om jag kunde virka en sådan här.

   FullSizeRender

 

Jag önskar dig en härlig dag.
Tack för att du läser min blogg fastän det varit låååångt mellan inläggen.

Kramar från Anna

Författare: AnnaBloggar.com

Jag tar ut glädje i förskott. Det enda som kan hända är att jag varit glad i onödan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s