Picc-Line i armen idag

God morgon.

Har sovit så dåligt i natt. Vaknade vid midnatt och kunde inte somna om. André vaknade också. Jag var hungrig. Vi kom på att vi knappt ätit något under dagen. Vi åt frukost klockan halv två på eftermiddagen. Omelett. Därefter ingenting mer än någon bit choklad och några små häxvrål godisar.

André mår inte heller bra i detta. I går var det påtagligt. Han säger inte mycket om det men igår såg jag det på honom. Han är orolig och det smärtar mig. Ibland säger han att han känner sig maktlös när jag inte mår bra. Jag tröstar och säger att det är lugnt. Du kan inte ta bort det onda och oron, bara att finnas hos mig, sen får vi typ rida ut stormen. Det är ett hinder vi ska över. Hindret är cirka fyra månader långt och verkar mils högt. Sedan blir allt som vanligt igen.

När våren kommer så är allt lättare. Vi kanske till och med kan ta vår nästa tripp till Old Town i Tallinn, i sommar? Där var vi i somras. Jag har varit där flera gånger i jobbet och fått en glimt av Old Town, en riktigt gammal stadsdel som är helt underbar. André tycker mycket om det medeltida (och jag också) och den här stadsdelen är från 1200-talet.  När vi var där i somras bestämde vi oss för att inte sätta foten utanför denna stadsdel under våra fyra dagar. Det gick jättebra *ler* . Det kliade inte ens i mina fingrar att inte få gå till Kaubamaja, det jättestora varuhuscentret med massor med klädbutiker. Massor!  Det ligger i Viru Center och man ser det när man står i utkanten av Old Town. Man ska bara över en jättestor gata.

tallinn2 tallinn3 tallinn1

Denna gång brydde jag mig inte. Jag stannar hellre i Old Town och tittar på alla gamla byggnader och dricker honungsöl på Olde Hansa.

Picc-Line
Idag är det dags att åka till Malmö. Jag ska få en Picc-line i armen.  Min svägerska Jo´ , följer med mig. Det är jag tacksam över. Hon är dessutom sjuksköterska och vet vad Picc-line innebär. Det känns mycket tryggt att hon vill följa med. Vi blir hämtade klockan 11.55. Ska vara där 13.00.

Det klassas som operation, att sätta in den och det tar mellan 1 ½ – 2 ½ timme har jag fått veta.
-”Ta med ditt sticke”, sa jag till Jo´. ”Det kommer att ta tid”.
-”I know Anna”, sa hon.

Undrar om jag kan spela Wordfeud under tiden? Tror inte det. Men musik i öronen går nog bra. Ska kolla det, med dem.

En Picc-line är en tunn, mjuk kateter som via en kanyl sticks in i ett blodkärl i vänster överarm med hjälp av ultraljud.  Det här är ju high tec: för att kontrollera kateterspetsens läge används ett navigeringssystem, står det i informationen jag fått. Den tunna katetern förs in upp i armen, över vänster bröst och slutar en liten bit från hjärtat. Picc-line används för att ge, i mitt fall, cytostatika och annat läkemedel i blodbanan. Picc-linen ska sitta kvar under hela behandlingen på fyra månader. Duscha går jättebra men jag får inte bada eller basta på grund av infektionsrisk. Det kan jag nog stå ut med. Att inte bada och basta.

Om ett tag ska jag ta en dusch och tvätta mig med Descutansvamp. Descutan är ett bakteriedödande medel som man tvättar sig med för att förebygga infektion. Jag ska tvätta mig från magen och uppåt. Och båda armarna.

Nu har jag några samtal att ringa innan vi sticker. Försäkringskassan och min stomiterapeut. Ringa mamma och svägerskan.

Idag ska det komma ett brev från överläkaren i Lund. Hon har diskuterat med sitt läkarteam och tarmspecialister angående hur vi ska gå till väga med min Kocks blåsa under cellgiftbehandlingen som börjar imorgon. Som jag berättat tidigare så påverkar vissa av läkemedlena tarmarna ganska rejält och jag är livrädd att min Kocks Blåsa ska ta skada eller förvärra för mig. Jag får ju inte gå på toaletten hur ofta som helst. Jag vet ju inte om reservoaren kommer att krampa och bete sig som att det är dags att gå på toaletten fast det inte är dags. Det kan uppstå slitage i ”nippeln” på magen och ”musklerna” innanför och det kan jag inte riskera. Därför ska jag ringa min stomiterapeut. Eva heter hon och är så himla gullig och hjälpsam. Höra om hon vet något om detta här.

Hoppas läkarna kommit fram till något riktigt bra. Jag tror det.

Jag slutar för nu. Återkommer och berättar om hur allting gick.
Undrar fortfarande om jag kan eller får spela Wordfeud under tiden……
Jag får ju smärtstillande så jag lär inte kunna lägga några vettiga ord i alla fall.

Må gott så ses vi här, senare.
Anna

Författare: AnnaBloggar.com

Jag tar ut glädje i förskott. Det enda som kan hända är att jag varit glad i onödan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s