Snart dags med första cellgiftbehandlingen

Hej
Det som inte fick hända, har hänt. André har blivit sjuk. En skum, elak hosta. Hostar slem och gör ont. Svullen på ena sidan av halsen. Bara det inte är smittsamt! Jag känner ingenting än så länge. Han ska boka tid hos doktorn direkt när de öppnar på vårdcentralen. Nu hoppas vi att det inte är något smittsamt.

Det gick ganska snabbt att sätta i Picc-Line i armen igår. 45 minuter. Undrar varför de skriver i informationen att man ska räkna med 1 ½ – 2 ½ timme. När jag och svägerskan satt i väntrummet, fanns det en tjej där som också väntade på sin tur. Sjuksystern kom och kallade på ”Anna” och tjejen i väntrummet reste sig och de gick iväg. Jag hörde inte riktigt och tyckte systern sa ”Ann”. Nåväl, det finns många ”Anna” i det här landet.

De gick iväg. Efter en stund kom kvinnan i receptionen och frågade om det var jag som skulle få en Picc-Line. Jo det var det ju. Hon gick iväg och strax kom sjuksystern som hade gått iväg med den andra patienten.
-”Heter du Anna?” frågade hon.
-”Ja” sa jag. Det visade sig att hon gått iväg med fel Anna som hade ett annat ärende än att få en Picc-Line. Hon bad oss båda om ursäkt att hon tog emot fel.
Jag sa:
-”Ja, Anna är ju ett vanligt namn i Sverige så du kanske ska säga även efternamnet eller dela ut nummerlappar istället så blir det rätt varje gång”.

Vi fick bekräftat att Anna är ett vanligt namn. På sjuksysterns namnbricka stod det nämligen ”Anna leg. sjuksköterska”.

Hur som helst så gick det ganska bra. Jag fick ligga på en brits och blev tvättad på armen med två olika preparat. Sedan bäddades jag ner med två filtar för att jag frös. Ovanpå det en operationsduk som täckte precis hela mig. Den kvinnliga läkaren och hennes assistent satte igång.  Assistenten la en stor trekantig ”GPS” på mitt bröst, fäste elektroder på min kropp och sa att detta ska hjälpa till att navigera katetern rätt, i min kropp. Styras till hjärttrakten.

Hon drog runt med ultraljudmanick på hela armen för att kontrollera mina vener och blodkärl. Att de såg okej ut och var tillräckligt stora. De såg jättebra ut, sa hon. ”Tack” sa jag leende.

De ställde in monitorn. Fick bedövningsspruta i armen. Därefter skar hon ett pyttelitet snitt och förde in en lång kateter som ska ta sig fram i blodkärlen och stanna en liten bit från hjärtat.  Jag kände i princip ingenting eftersom jag var bedövad. Det var när katetern nådde ovanför armhålan som jag pep till. Högt. Tror jag svor också. Kände av kateterns framfart. Fick en dos bedövning till och därefter kände jag ingenting.  Inget som gjorde ont i alla fall.

På monitorn kunde man se svartgråa bilder som liknade en undervattensbild på en räfflad, grumlig havsbotten ungefär. Man kunde också se katetern i form av en rund symbol. Det var inget spännande att titta på så jag blundade och la mig tillrätta istället. Efter 45 minuter hade katetern nått sitt mål. Jag plåstrades om på armen med kompresser och stor tjock transparent plasthäfta. Ovanpå det la hon tjock vadd och trädde en ”strumpa” i mjukaste bomull över Picc-Line. Hon sa jag skulle ha den där för att hålla varmt, fram till cellgiftbehandlingen.

Tjusigt

Ja, sedan var det bara att åka hem. Jag har fått sjukresetillstånd och blir hämtad och lämnad hemma. Underlättar mycket!

Nu är det snart dags för min första cellgiftsdos. Bilen kommer kl 8.55 och jag ska vara på Onkologen kl 10.00. Hur lång tid det tar där vet jag inte. Har hört att första gången tar det runt två till tre timmar. Bara att gilla läget och låta det ta den tid det tar. Jag har musik och Guldkanalen Skåne-appen så jag klarar mig bra.

Jag vill inte lägga ut någon bild på hur det ser ut på min arm. Det är blod under hela plåsterbandaget så igår tejpade jag på en egen kompress för att hålla allt på plats och för att inte blöda utanför. Undrar om det ska se ut på det här viset. Det har inte gjort ont alls. Nu ska jag ju snart dit så de kommer att lägga om bandaget.

Har fått en drös läkemedel som jag ska ta nu i fyra månader. Piller som ska motverka allergiska besvär och inflammation, något pulver som ska vara ”tarmreglerande” vad det nu innebär, någonting som ska motverka kräkningar och illamående och något annat som ska göra tarmens innehåll ”löst”.  Det är ju redan löst eftersom jag saknar tjocktarm men läkemedlena jag får under cellgiftbehandlingen kanske gör avföringen fast, inte vet jag. I så fall snackar vi problem.

”Fått och fått” förresten. Läkemedel är ju inte gratis. Gick på exakt tusen kronor. Hade kunnat bli ett par rätt så snygga skor för den pengen.

Försöka ha rutiner
Sedan bröstcanceroperationen den 28 december har jag blivit mer lugn och harmonisk. Glad. Skrattar. Skämtar.  Otroligt befriande känsla att ha blivit av med cancerknutan. Jag kan ta att det gjort ont och till viss del fortfarande gör. Fortfarande öm i ett område stort som en handflata omkring där knutan satt. Känns fortfarande dom att någon använt mig som boxboll.  Öm på sidan där bröstet satt. Framförallt ont när jag lägger mig ner. Har viss nedsatt rörlighet i höger armhåla. Detta kan jag ta för min cancer är borta. Är avlägsnad.

Jag har försökt att ha lite rutin på dagarna. Passat på att göra vanliga vardagliga saker, planerat fram till cellgiftbehandlingen så att jag inte har något privat ärende hängande i luften som inte blir gjort, om jag nu blir jättesjuk som jag förstått att man kan bli.

Jag vaknar löjligt tidigt på morgnarna. Allt mellan kl 02.30- 04.30. Sällan senare utom här om morgonen  när jag fick sovmorgon. Vaknade först kl 05.25. På morgnarna är jag som mest pigg. Gör mina stretschövningar för armen och armhålan, som sjukgymnasten på sjukhuset visat mig. Därefter stiger jag upp. På med en balja kaffe och sedan sätter jag mig vid datorn och skriver på min blogg. Det har tagit tid att skapa den eftersom jag inte kan sitta med det i timtal i ett streck.

Det är lite som att vara på jobbet. Jag tänker ofta på mitt arbete och arbetskamraterna. Önskar att jag kunde åkt in och jobbat. Men det går ju inte. Det är skillnad på att jobba och jobba. Man ska inte bara jobba. Det handlar om kvalitet och produktivitet och det känner jag att det hade jag inte fixat. Svårt att vara så pass koncentrerad.

I nästan två veckor efter att jag fick besked om bröstcancern klarade jag av att jobba heltid. Jag märkte att jag började göra fel och blev ofokuserad efter några timmar, så jag trappade ner till halvtid. Det fungerade i en vecka. Sedan fungerade inte heller det och därefter var jag tvungen att sjukskriva mig helt.

Utöver mitt bloggande på morgnarna har jag försökt schemalägga promenader. Det fungerade i cirka två dagar. Vädret är en bidragande faktor. Man måste ju ha något att skylla på. Fast promenera till mataffären är ju också promenad och att gå till min lägenhet och titta till, är ju också att röra på sig. Det har varit bra de gånger mamma hört av sig och tycker att vi behöver ”komma ut i friska luften”.

Har försökt vara kreativ för att skingra tankar. Jag gillar att virka och har virkat några mössor. Nu undrar jag hur många mössor man behöver egentligen. Garnaffären är i alla fall glad *ler* . Vill ha mössor i alla de färger så att de matchar mina kläder så det blir att beställa mer. Adlibris som säljer böcker, säljer också garner. Jättebra garner. Och snabba leveranser. Därför ska jag beställa mer hos dem.

Min förhoppning är att jag är så pass bra att jag kan virka lite och att ta promenader då och då. Jag har förberett mig på det värsta men vill gardera mig med sysselsättning om i fall att jag kommer lindrig undan. Någon av läkemedlena jag ska ta här hemma ger rastlöshet läste jag. Då är det bra att virka. Det blir man lugn av. Hoppas det dämpar rastlösheten. Om inte, kanske jag bombarderar mina släktingar och vänner med samtal. *ler* eller tvinga någon att låta mig städa hos dem *skrattar*

Eftersom jag behöver vara restriktiv och undvika folksamlingar och träffa folk under hela behandlingsperioden, får det bli att ringa runt när jag är på humör för det. Jag blir glad för alla som hör av sig till mig på sms, facebook och samtal. Det betyder mycket och distraherar mina tankar. Ber dock mina vänner att vara beredda på att jag kanske inte kan svara just då. Det betyder inte att jag vill vara ifred. Det betyder att jag inte orkar eller kan, just då. Men läsa lär jag väl kunna orka göra, hoppas jag. Man behöver inte höra av sig och fråga hur allt är om man inte vill det. Man kan berätta vad man gjorde igår eller ska göra imorgon. Eller helt enkel skicka någon liten rolig historia *ler* .

Jag kommer på mig själv att jag, medan jag skriver, försöker förtränga att jag ska på min första cellgiftbehandling om några timmar. Ska ta en stor tablett som ska motverka kräkningar. Den ska jag ta exakt (!) en timme innan behandlingen. Det vill säga klockan 9.00. Då sitter jag i taxin så jag får ta den där och då. Har ju alltid en flaska vatten med mig så det går säkert bra. Jag kommer att resa ner till Malmö ensam. Det fanns inte plats i taxin till en person till, idag. Det är lugnt för min del.

– Jag är duktigt nervös och har ont i magen nu.  Jag avslutar nu och ber till Aloe Vera att jag kommer lindrigt undan beträffande biverkningarna.

Ha det bra. Tack för att ni finns.
Anna

Författare: AnnaBloggar.com

Jag tar ut glädje i förskott. Det enda som kan hända är att jag varit glad i onödan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s